NIŠLIJE VERUJU DA IH JE "SPASAO" Pre 25 godina na SVETOG VASILIJA niko nije stradao u bombardovanju Duvaništa!

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Sveti Vasilije Ostroški se smatra zaštitnikom Gradske opštine Medijana i niškog naselja Duvanište. Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu je pravoslavni hram koji pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Vasilije
Foto/SPC

Još 2010. godine je najavljena izgradnja verskog objekta u Duvaništu, nakon inicijative građana ovog naselja.

Potom je dan pred početak Velikog posta 2015. godine postavljen i osveštan krst, čime je simbolično započeta izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Hram Svetog Vasilija Niš Printscreen/Youtube
 

Izgradnja hrama je završena nakon 7 godina, a 16. oktobra 2022. godine je to i zvanično obeleženo liturgijom. Ovaj hram je podignut u znak zahvalnosti Bogu i Svetom Vasiliju na milosti i zaštiti niškog naselja Duvanište, tačno 12. maja 1999. godine, za vreme agresije Srbije od strane NATO alijanse. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vernici u Nišu svake godine slave Svetog Vasilija Ostroškog, a 11. maja se održava i litija u njegovu čast.

Ovaj svetac je  značajan za Duvanište, jer stanovništvo veruje da ih je "spasao" od  kasetnih bombi koje su pale na to naselje tokom bombardovanja 1999. godine, na dan kad se slavi Sveti Vasilije, a da niko nije poginuo. Očevici tvrde da se mnogo dece igralo na igralištu i da je prosto neverovatno da niko nije stradao.

Ovo je bio drugi napad kasetnim bombama na Niš, prvi se desio 7. maja i u njemu je stradalo, prema "Hjuman rajts voču"  14  civila, dok su "Večernje novosti" objavile da je 16 poginulih.  "Amnesti internešnel" je objavio da NATO nije preduzeo mere opreza i da je prekršio zabranu nesrazmernog napada prema članku 54 protokola I.

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading