SRPKINJA UČESNIK ATENTATA NA PAVELIĆA Mileva mu nije oprostila UBISTVO OCA I ŠESTORO članova PORODICE!

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Mileva Gaćeša Pićan, poslednja živa osoba koja je učestvovala u organizaciji atentata na Antu Pavelića 1957. u Argentini, preminula je u 97. godini u Buenos Ajresu.

Mileva Gaćeša Pićan
printscreen/YouTube/RTS - Oko magazin/Wikipedia

 "Dobro došao brate Srbine", ovim rečima je dočekala gorda starica novinara u ispovesti za RTS 2020. godine. Ispričala je tada da su u organizaciju atentata bili uključeni njen brat Milan Gaćeša, njen muž, sveštenik Radojica Popović i ona. Pavelića su pratili Milo Krivokapić i Blagoje Jovović, koji je pucao na njega. Sve se odigralo u ulici koja danas nosi naziv Sančez, a Jovović je ranio Pavelića 10. aprila 1957. na 16. godišnjicu osnivanja NDH.

Atentatori na Pavelića Printscreen/Youtube/RTS Oko - Zvanični kanal
 

 

Mileva Gaćeša rođena je 1925. godine u selu Štikada kod Gračaca u Liki. Njen otac, Petar Gaćeša, bio je odveden od strane ustaša 1941. godine i pretučen do te mere da je umro posle četiri dana, tokom rata izgubila je još šestoro članova porodice.

Nakon rata, Mileva se zajedno sa grupom Srba iseljenika našla u Argentini. Njena sudbina i gubitak članova porodice tokom rata ostavili su dubok trag na nju i njenu porodicu, što je uticalo na odluku da se priključi grupi zaverenika koji su isplanirali atentat na Pavelića.

Kada je stvorena tzv. Nezavisna Država Hrvatska 10. aprila 1941. godine, sa Antom Pavelićem na čelu, nastala je tvorevina koja je u Drugom svetskom ratu izvršila jedan od najvećih i najtežih genocida na svetu.

Hrvatski poglavnik Pavelić je doneo rasne zakone, uspostavio je koncentracione logore sa ciljem totalnog istrebljenja Srba, Jevreja, Roma i antifašista. Ideologija njegovog režima svodila se na borbu protiv pravoslavlja, liberalizma, demokratije, slobodnog zidarstva i boljševizma.

Atentatori na Pavelića Wikipedia
 

Posle sloma NDH, Ante Pavelić je pobegao u Argentinu, pod lažnim imenom. Pavelić je 1945. godine pobegao iz Zagreba i preko slovenačkog grada Maribora izbio na jugoslovensko-austrijsku granicu.
Godine 1946. Pavelić je napustio Austriju i preselio se u Rim, u jednu zgradu koja je pod jurisdikcijom Vatikana.

Krunoslav Draganović bio je glavni čovek za uspostavljanje “pacovske linije”, odnosno pacovskog kanala, koji je postao uopšten naziv za mrežu evakuacije, tj. bekstva.

Draganović je ostvario kontakte s papom Pijem XII, kao i sa visokim činovnicima Državnog sekretarijata Vatikana i italijanske obaveštajne službe.

Zahvaljujući uticaju Vatikana i ustaško-hrvatskog Instituta Svetog Jeronima u Rimu, koji je još pre rata bio glavni centar ustaško-hrvatske terorističke emigracije u Italiji, u Južnu Ameriku emigriralo je na desetine hiljada ustaša i domobrana, među njima i nekoliko stotina ratnih zločinaca.

Pošto je izbegao da se suoči sa zakonom i odgovora za počinjeni genocid, veliki broj Srba u emigraciji smatrao je da Ante Pavelić zbog ratnih zločina koje je počinio treba da odgovara.

Atentat na Antu Pavelića izvršen je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu, u predgrađu Lomas de Palamor, u 9 časova uveče.

Atentatori na Pavelića Printscreen/Youtube/RTS Oko - Zvanični kanal
 

Blagoje Jovović izvršio je atentat na Antu Pavelića i teže ga ranio.
Pavelić se povukao u Španiju nakon atentata.
Iako je preživeo atentat, Pavelić je umro 1959. godine u Madridu od posledica rana koje je zadobio.

Blagoje Jovović danas ima svoju ulicu u Zemunu, a prilikom svečanosti otvaranja ulice pročitano je i pismo porodice Blagoja Jovovića u kojem se izražava zadovoljstvo činjenicom da Grad Beograd i Republika Srbija ne zaboravljaju svoje heroje.

Slep a sve radi

LJUBIŠA JE FENOMEN Potpuno SLEP vešto barata OŠTRIM STRUGOM, vešt je bravar i još bolji stolar

Zanimljivosti

20:00

14 maj, 2024

Arilje – Ljubiša Đorđević iz sela Visoka kod Arilja već 15 godina živi u potpunom mraku, jer je zbog dijabetesa izgubio vid. Međutim, ovaj čovek pravi je fenomen u Srbiji, jer iako apsolutno slep on je fantastičan stolar i bravar, pa celo Arilje vrednom majstoru skida kapu. Ono što on uradi, tako spretno i precizno, neko ne bi mogao ni sa duplom dioptrijom.

Komentari(0)

Loading