SAVETI NAŠIH BAKA I DEKA KOJE BI TREBALO OBAVEZNO DA POSLUŠAMO: Prenosili su se sa kolena na koleno i STVARNO RADE
Stariji ljudi često žele da svoja iskustva i mudrosti podele sa mlađim generacijama kako bi im olakšali mnoge stvari u životu.
Korisni saveti i trikovi naših baka i deka bi se u današnje vreme mogli nazvati i „kuhinjskim trikovima“. Oni još uvek predstavljaju dobri stari grumen mudrosti. Kao i kod svih bakinih priča, tajni i saveta, vaše iskustvo sa njima može varirati. Neki od ovih bisera preživeli su i po nekoliko generacija a sudeći po recenzijama zaista i rade. Ovo su neki od njih:
- Da bi ste uklonili neprijatan miris sa ruku nakon seckanja luka jednostavno ih protrljajte kašikom od nerđajućeg čelika. Čelik će apsorbovati miris. Sirova zrna kafe takođe mogu da pomognu.
- Ukoliko ste presolili supu ili čorbu, u nju stavite oguljen krompir. On će apsorbovati višak soli.
- Kada kuvate jaja, ubacite prstohvat soli u vodu da ne popucaju.
- Ne stavljajte citruse ili paradajz u frižider. Niske temperature narušavaju ukus i aromu ovih proizvoda.
- Za pranje posuđa od livenog gvožđa nemojte koristiti deterdžente. Samo ga istrljajte solju i čistim, suvim papirnim ubrusom.
- Da prazne hermetički zatvorene posude ne bi stekle neprijatan miris tokom skladištenja, u svaku sipajte prstohvat soli.
- Ako vam je sos slučajno zagoreo, sipajte ga u čistu šerpu i kuvajte dalje. Dodajte malo šećera, pazeći da sos ne zasladite previše. Šećer će ukloniti miris zagorelosti.
- Pre nego što krenete da seckate čili papričice, namažite ruke biljnim uljem: tako se ulje ljute paprike neće upijati u kožu.
- Ako planirate da pravite kokice, potopite zrna u vodu 10 minuta. Osušite zrna i spremite ih kao i obično. Ovo će skratiti vreme pripreme i biće manje neotvorenih zrna.
- Da krompir ne klija u vrećici, stavite jabuku u nju.
- Ostaci vina se mogu zamrznuti u posudi za led, a zatim dodati u supe i sosove.
- Ne čuvajte banane zajedno sa drugim voćem. Podelite gomilu i držite banane odvojene jedna od druge. Banane ispuštaju gas koji dovodi do brzog sazrevanja voća (i drugih banana). Pojedinačno, oni će duže ostati sveži.
- Kada odmrzavate meso, prelijte ga sa malo sirćeta. Ne samo da će meso učiniti mekšim, već će i pomoći da se brže odmrzne.
- Ukoliko ste opečeni, namažite opekotinu senfom. Ostavite neko vreme i to će smanjiti bol i sprečiti pojavu plikova.
- Ako vam je aluminijumska šerpa potamnela, skuvajte u njoj koru od jabuke.
- Kada se so zapekne od vlage, stavite malo pirinča. Upijaće višak vlage.
- Ukoliko vam se čaša zaglavi u drugoj čaši, nemoguće je izvući je. Stavite led u unutrašnju čašu, a spoljašnju umočite u toplu vodu. Pod uticajem toplote, staklo će se proširiti, a hladno staklo će se skupiti i lako se mogu odvojiti.
- Nanesite pamučni tufer umočen u sirće na svežu modricu, i ona se neće pojaviti, a sama povreda će brže proći.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
Možda vas zanima:
PREČESTO PRANJE VEŠA MOŽE OŠTETITI TKANINE Saveti kako da veš miriše duže (VIDEO)
Veš se zimi teže suši, ali i dalje ima načina da ne smrducka čim ga skinete sa štrika
Presolili ste jelo? Ovo su trikovi koji mogu spasiti situaciju
Ma koliko vešti u kuhinji bili, sigurno vam se desilo da presolite jelo
Možda vas zanima:
PREČESTO PRANJE VEŠA MOŽE OŠTETITI TKANINE Saveti kako da veš miriše duže (VIDEO)
Veš se zimi teže suši, ali i dalje ima načina da ne smrducka čim ga skinete sa štrika
Presolili ste jelo? Ovo su trikovi koji mogu spasiti situaciju
Ma koliko vešti u kuhinji bili, sigurno vam se desilo da presolite jelo
Možda vas zanima:
PREČESTO PRANJE VEŠA MOŽE OŠTETITI TKANINE Saveti kako da veš miriše duže (VIDEO)
Veš se zimi teže suši, ali i dalje ima načina da ne smrducka čim ga skinete sa štrika
Presolili ste jelo? Ovo su trikovi koji mogu spasiti situaciju
Ma koliko vešti u kuhinji bili, sigurno vam se desilo da presolite jelo
BONUS VIDEO:
IZBEGAVAJTE IH Biljke koje po verovanju NIJE DOBRO držati u stanu, neke i zato što ispuštaju OTROVNE gasove
Prema verovanju, postoje biljke koje se ne preporučuju držati u kući jer mogu privući nesreću ili negativnu energiju.
U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)
Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.
TREBA JE IMATI U NOVČANIKU Verovanja vezana za ovu biljku su ZANIMLJIVA, a njeni ZDRAVSTVENI benefiti BROJNI, pročitajte zašto
Nana (ili menta) je višegodišnja zeljasta biljka. Postoje nekoliko vrsta nane, kao što su divlja nana (ili divlja menta), pitoma nana (mentha piperita), poljska nana (mentha arvensis), jabukova menta (mentha suaveolens) i barska nana (mentha aquatica). Ovim biljkama je zajednički veoma jak miris na mentol.
SRPKINJA UČESNIK ATENTATA NA PAVELIĆA Mileva mu nije oprostila UBISTVO OCA I ŠESTORO članova PORODICE!
Mileva Gaćeša Pićan, poslednja živa osoba koja je učestvovala u organizaciji atentata na Antu Pavelića 1957. u Argentini, preminula je u 97. godini u Buenos Ajresu.
Biljka svetog imena mora se naći u vašem domu: Svojim mirisom rasteruje komarce i moljce, a lako se uzgaja
Pored toga što svojim mirisom rasteruje komarce, ova biljka je veoma jednostavna za gajenje.
Komentari(0)