ZVALI SU GA "MALI MANČESTER" Kako je Leskovac dobio ime?

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Leskovac je grad koji se nalazi u jugoističnoj Srbiji, a predstavlja centar Jablaničkog okruga. Kroz njega protiče reka Veternica, a nalazi se u podnožju brda Hisar.

ZVALI SU GA "MALI MANČESTER" Kako je Leskovac dobio ime?
Printscreen/Youtube

Kako naučnici tvrde, istorija ovog grada može se pratiti od 7. veka n.e. Tada se današnji Leskovac zvao Dubočica, a Stefan Nemanja ga je od vizantijskog cara dobio na poklon.

Najstariji pomen Leskovca potiče iz 14. veka, a tada se Leskovac opisuje kao veliko selo.

Legenda kaže da se ispod današnjeg brda Hisar nalazilo jezero, ali nakon sušenja tog jezera na tom mestu je iznikla biljka leska.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po toj biljci je i naselje pre oko 600 godina dobilo ime. Međutim, za vreme Turaka, ime je promenjeno u Hisar, što u prevodu na naš jezik znači tvrđava. Tada je Leskovac bio sedište nahije po imenu Dubočica.

ZVALI SU GA Printscreen

U 19. veku Leskovac je nazivan „Mali Mančester“ zbog velikog broja fabrika tekstila.

Nažalost, danas je Leskovac ekonomski dosta posustao u odnosu na to vreme, ali je i dalje sedište Jablaničkog okruga u kome postoji veliki broj srednjih škola, dve visoke škole i Tehnološki fakultet.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading