Svake godine kuće pocrvene u celom selu: Donju Lokošnicu krasi najukusnija dekoracija!

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Već u septembru celo selo nadomak Leskovca pocrveni od preko 150.000 ručno nizane paprike koja se suši po zidovima kuća

Svake godine kuće pocrvene u celom selu: Donju Lokošnicu krasi najukusnija dekoracija!
Printscreen/Youtube

U dolini Južne Morave blizu Leskovca, nalazi se selo Donja Lokošnica. Selo ima oko 280 domaćinstava, od čega se 250 porodica bavi gajenjem paprike.

Već u septembru celo selo pocrveni od preko 150.000 ručno nizane paprike koja se suši po zidovima kuća.

O popularnosti paprike u ovom kraju svedoči i takmičenje u brzom nizanju paprika u ovom selu.

Od paprike se u Donjoj Lokošnici pravi jedan od najpopularnijih začina kod domaćica!

Kada se osuši, papriku prenose u domaće radionice, gde nastaje aleva paprika.

Ovaj slikoviti kutak postao je sinonim za tradiciju, strast i izuzetan kvalitet kada je reč o jednom od najomiljenijih povrća i začina u svetu, paprici.

Ovaj raj za ljubitelje začinjenih ukusa nije poznat samo po svojoj plodnoj zemlji, već i po jedinstvenoj autohtonoj sorti paprike koja se uzgaja ovde. Reč je o posebnoj vrsti koja se niže na vence, a zatim pažljivo suši, stvarajući tako i tucanu papriku visokog kvaliteta koja je osvojila srca gurmana širom sveta.

(opanak)

 

 

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading