BANJA GDE SE NALAZIO DVOR MILANA TOPLICE Ovde se pored izvora sumporovite i slabo redioaktivne vode nalazi i lekovito blato! (FOTO+VIDEO)

J. K.

15:14

Turizam 0

Banja Vrujci se nalazi u valjevskoj podgorini u dolini reke Toplice, a u podnožju vazdušnih banja Divčibare i Rajac na putu Ljig - Mionica.

BANJA GDE SE NALAZIO DVOR MILANA TOPLICE Ovde se pored izvora sumporovite i slabo redioaktivne vode nalazi i lekovito blato! (FOTO+VIDEO)
banjavrujci.info

 

Naziv "Vrujci" označava jake uzlazne sifonalne izvore i toplo izvorište veoma bogato vodom. Pojam Vrujci često se dosta usko tumači kao "mesto na vodi gde se ne hvata led, mesto u vodi koje se ne smrazva, nego ostaje uvek vruće, izvor vruće vode".

Na ovom tipu izvorišta, voda "ključa" kao da vri, izbijaju velike količine vode i njihova temperatura je uglavnom viša od okolnog vazduha. Ovakva izvorišta se označavaju kao termalnokraška vrela. Na njima voda "vri" jer njihovo isticanje na površinu prati i uslovljava izbijanje i oslobađanje gasova, a puše se utoliko više ukoliko je temperatura okolnog vazduha niža, dok se za vreme jako toplih dana to slabo primećuje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1935. godine Banja Vrujci je pretvorena u narodno lečilište. Po narodnom predanju, na tom mestu se nalazio dvor Toplice Milana - pobratima Miloša Obilića. Po predanju, Milan se i prozvao Toplica po reci Gornja Toplica koja teče kroz banju i koja nikada ne ledi, čak ni zimi, po izuzetno niskim temperaturama, ova voda isparava zbog svoje toplote.

Banja Vrujci pripada opštini Mionica i kolubarskom okrugu. Vrujci su banja u razvoju. Ukoliko ste odabrali smeštaj u Banji Vrujci, vaš boravak u Vrujcima možete iskoristiti za lečenje lekovitim blatom, šetnju pored reke Toplice, kupanje u protočnim bazenima Hotela Vrujci (bazeni jedinstveni u Srbiji) i u novoizgrađenim atraktivnim bazenima sa hidromasažom Prve Nove Banje. U sklopu Hotela postoje teniski i fudbalski tereni, a u odbojci na pesku možete se oprobati na bazenima Prve Nove Banje. Boravak u Banji možete upotpuniti i obilaskom okoline koja je izuzetno atraktivna za turiste - Struganik, Ravna Gora, Ribnička Pećina, manastiri Lelić i Ćelije, Divčibare, Rajac.

Banja Vrujci ima termalne izvore sumporovite i slabo redioaktivne vode, kao i lekovito blato. Izvorište lekovite vode Banje Vrujci ima pet glavnih i nekoliko sporednih vrela. Termalne vode u Banji Vrujci imaju temperature od 26 - 28°C, sadrže kalijum, magnezijum i selen. Lekovita voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od približno 200 metara dužine i oko 60 metara širine. Izdašnost izvora je 300 litara u sekundi, pa se Vrujci po izdašnosti nalaze na prvom mestu u Srbiji. Glavna bušotina se nalazi pored uređenog kupališta, a u neposrednoj blizini glavne bušotine nalazi se i plića bušotina, dubine 16 metara. Njena voda je sprovedena u česmu sa četiri lule iz koje posetioci toče vodu i nose kućama.

LEKOVITO BLATO 

Ovo plemenito blato primenjuje se raznoliko: koristi se na licu mestu, nosi se kucama, ali ga koriste i privatne lekarske ordinacije i centar za rehabilitaciju u Banji Vrujci. Blatom se oblaže telo ili neki delovi. Upotrebljava se u više ili manje razuđenom stanju, i u vidu kupki.

Savremena medicina je razvila bolje i uspešnije metode.

Lekovito blato se u centrima za rehabilitaciju meša i zagreva do 60°C u specijalim kazanima , a potom se, u zavisnosti od oboljenja i pacijenta, temperatura prilagodava za toplo, indiferentno ili hladno blato. Blato se stavlja na oboleli deo tela u vidu obloga na 20 do 45 minuta, posle cega se ispira toplom vodom.

Lekovito blato se sastoji od sitnih, finih cestica koje omogucavaju prisni kontakt se kožom i daje snažno terapijsko dejstvo. Ovaj postupak, pored termickog, ima i hemijsko delovanje na kožu, i na ceo organizam upijanjem hemijskih sastojaka kroz kožu.

Mazanje tela plavičastim blatom, uz sunčanje, pomaže u lečenju raznih reumatskih oboljenja, išijasa, proširenih vena, kožnih bolesti i dr. Primećeno je da kraste i ekcemi nestaju, da se koža podmlađuje, a rane zarastaju.

 

Banja Vrujci na mapi: 

 

 

(Izvor: www.banjavrujci.info)

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading