Da li treba farbati paran ili neparan broj jaja?

21:00

Kultura 0

Da li za Vaskrs treba farbati paran ili neparan broj jaja?

jaja
Shutterstock

Vaskrs je jadan od najveselijih i najsrećnijih hrišćanskih praznika koji simbolizuje povratak Isusa Hrista u život, a Veliki petak je hrišćanima najtužniji dan jer je Isus tada razapet na Golgoti.

Jaja se farbaju na Veliki petak i Veliku subotu, najčešće u crvenu boju koja simbolizuju Isusovu krv, ali i radost.

Svima je dobro poznato da je prvo jaje nazvano čuvarkuća i da ono stoji tokom cijele godine da "čuva kuću" do narednog Vaskrsa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svako odvoji jaja za farbanje prema sebi i svojim potrebama, ali da li ste znali da bi po tradiciji i običajima trebalo da se boji samo 33 jaja?

Broj 33 simbolizuje broj godina kada je Isus bio razapet.

Običaji datiraju od iz davnina, prenosili su se sa koljena na koljeno, ali ovaj bitan dio se negde zagubio i retko ko danas farba tačno 33 uskršnja jaja.

Ipak, treba znati i svakako se potruditi da se tradicija ispoštuje, piše "Krstarica".

Arheološko nalazište Gradina

UTVRĐENJE GRADINA "Gradila ga prokleta Jerina", fascinantni prizori na vrhu Jelice

Kultura

16:00

14 maj, 2024

Čačak / Lučani - Na jednom od vrhova planine Jelice iznad Čačka, u ataru dragačevskog sela Grab, već stolećima nemilosrdnom zubu vremena, nadmoćnim silama prirode i ljudskom nemaru, odoleva utvrda Gradina. Uzdižući se na planinskom vrhu već zaboravljenog naselja Jeljen, ova legendama obavijena utvrda i dan-danas čuva predanje da je tu „grad gradila prokleta Jerina“, žena Đurđa Brankovića. Prvi iskop na ovom arheološkm nalazištu urađen je pre tačno 40 godina.

Komentari(0)

Loading