BANJA SA KOJU SE VEZUJU MNOGE LEGENDE Predstavlja jednu od najeminentnijih ustanova za rehabilitaciju u našoj zemlji!

J. K.

20:12

Turizam 0

Još od davnih vremena pričaju se legende o lekovitosti rusandskog blata.

BANJA SA KOJU SE VEZUJU MNOGE LEGENDE Predstavlja jednu od najeminentnijih ustanova za rehabilitaciju u našoj zemlji!
Shutterstock

 

Ima ih nekoliko. Devojka Roksanda je u jezeru izgubila verenički prsten i dok ga je tražila izlečila je bolne zglobove.

Po drugoj legendi guščarici su bežale guske na drugu obalu i dok je hodala po jezeru i mulju izlečila je reumatizam. Steva Rus je čuvao svinje, koje po letnjoj vrućini nisu  napuštale jezero, pa je Steva morao da ih potera i gacajući po blatu je primetio da mu je nestala šuga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naziv Melenci potiče od turske reči melisa što u prevodu znači lek.

Godine 1867. lekovitost ove Banje otkrio je paroh Nikola Bibić i kao učen čovek tog doba je poslao mulj i vodu iz jezera na analizu u Beč. Stručnjaci su, pre svega profesor Šnajder potvrdili lekovitost peloida iz jezera u XIX veku u Carskoj akademiji u Beču i uočili da blato iz jezera “Rusanda” ne zaostaje po kvalitetu i lekovitosti u odnosu na banje Marijenbad i Francesbad.

Danas je Banja „Rusanda“ Specijalna bolnica za rehabilitaciju i predstavlja jednu od najeminentnijih ustanova ovog tipa u našoj zemlji.

Kompleks Banje Rusanda“ se nalazi u prelepom parku borova, bagrema i lipa, na obali istoimenog jezera. Sastoji se od pet objekata za smeštaj bolesnika i korisnika usluga (paviljoni I, II, VII, VIII i IX) i raspolaže sa ukupno 306 postelja.

Prema planu mreže zdravstvenih ustanova banja “Rusanda” je razvrstana kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju. U pogledu kadrova, opreme i prostora godinama smo se tradicionalno razvijali u tom pravcu. Zbog prepoznatih kapaciteta i prirodnih resursa radilo se i na razvoju zdravstvenog turizma u smislu lečenja, sportske medicine, rekreacije i prevencije u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja. Specijalna bolnica “Rusanda2015. godine postala je nastavna baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Zdravstveni turizam ima najdužu tradiciju, a kvalitetan peloid, stručni kadar, savremena oprema, prirodno okruženje obezbeđuju Banji visok stepen tržišne konkurentnosti.

Banja Rusanda na mapi: 

 

BONUS VIDEO 

 

 

(Izvor: banjarusanda.rs)

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading