IZ RATA IZAŠAO KAO POBEDNIK I IZGRADIO VELELEPNI PUT U čast te pobede je postavljena Trajanova tabla koja svedoči o tome, a do nje se za sada stiže samo uz pomoću broda (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Put je sagrađen za vojne potrebe. Vodila su se dva rata protiv Dačana, Trajan je iz tog rata izašao kao pobednik, zadobio je veliki plen i to je proslavio u Rimu. Kažu da je pobeda trajala više od 100 dana. U čast tog poduhvata je postavljena Trajanova tabla na kojoj postoji 6 redova koja svedoče o izgradnji ovog puta.

IZ RATA IZAŠAO KAO POBEDNIK I IZGRADIO VELELEPNI PUT U čast te pobede je postavljena Trajanova tabla koja svedoči o tome, a do nje se za sada stiže samo uz pomoću broda (VIDEO/FOTO)
vikipedija/Trajanov put, Đerdap

Trajanov put se pružao obalom Dunava celom dužinom kroz Đerdapsku klisuru, prateći današnju prirodnu granicu između Srbije i Rumunije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vila Cander (@vila_cander)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Izgradnja puta

Trajanov obalski put duž Dunava, kroz dunavske klisure je bio, zbog tehničke zahtevnosti jedan od većih graditeljskih poduhvata rimske imperijalne epohe. S obzirom na neviđeno teške prirodne uslove, kao i tehničke karakteristike izgradnja rimskog puta kroz klisure Dunava je trajala dugo i to nije bio poduhvat samo cara Trajana, već i Tiberija, Klaudija i Flavija pre njega. Put je pratio tok Dunava i striktno se držao desne strane obale reke i u njegovim klisurama Gornjoj i Donjoj klisuri.

Put je izveden kroz same klisure, čak i na mestima gde nije bilo prirodnih kopnenih veza. Osnovna staza puta, najveće širine oko 2 m bila je usečena u stenu i zatim proširena pomoću drvenih četvrtastih greda, odgovarajućih dimenzija, koje su postavljane simetrično, pod odgovarajućim uglovima visoko iznad duboke i snažne rečne struje.

 

 

Ceo put je bio obezbeđen većim ili manjim vojnim položajima i instalacijama. Zbog same složenosti ovog poduhvata izgled ovog sektora je predstavljen i na čuvenom Trajanovom stubu, rimskom reljefu, podignutom 113. godine u slavu imperatora Trajana koji se nalazi u Rimu.

IZ RATA IZAŠAO KAO POBEDNIK I IZGRADIO VELELEPNI PUT U čast te pobede je postavljena Trajanova tabla koja svedoči o tome, a do nje se za sada stiže samo uz pomoću broda (VIDEO/FOTO) Shutterstock/Trajanov stub, Rim
 

 

Namena puta

Put se nalazio uz samu prirodnu granicu sa varvarima, pa je samim tim služio za nadzor, ali i kao rečno – kopnena sigurna veza za bezbedno i nesmetano odvijanje saobraćaja, ljudi i robe između rimskih stanica i utvrđenja kao rimski limes. Dodatnu prednost ovog puta je činio i sistem tvrđava koji je štitio granicu Carstva.

 

 

Put danas

Put je bio u funkciji i održavan je skoro 2.000 godina, sve do 1970. godine, kada je put, baš kao i čitava obala sa lokalitetima potopljen visokim vodama Dunava i đerdapskim akumulacijama Đerdap I i Karataš.

Te godine je i Trajanova tabla izmeštena i podignuta za nekih 25 metara kako bi bila iznad nivoa Dunava. Imperator Trajan je kao i njegovi prethodnici svoje graditeljske podvige na najopasnijem sektoru ovekovečio komemorativnim pločama sa natpisima, od kojih su sačuvane čuvena Trajanova tabla, dok se kopije dva carska natpisa, Klaudija i Domicijana čuvaju u Arheološkom muzeju Đerdapa u Kladovu.

Trajanova tabla na mapi:

 

Izvor: vikipedija, ZAMEDIA

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading