VINO ZA SRCE Recept star preko 800 godina, o njemu je pisala i čuvena Marija Treben

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Vino za srce, recept star preko 800 godina, pronađen je u starim spisima opatice i mističarke Hildegard von Bingen. Ova mističarka je živela 81. godinu i smatra se najsvestranijom i najučenijom ženom svog doba. Njeni recepti već vekovima prepisuju se i prenose sa kolena na koleno, a i danas njen lik srećemo u mnogim savremenim ordinacijama i bio-radnjama.

vino
Shutterstock

Recept  vino za srce je prenela i Marija Treben, čuvena travarka, čija je knjiga “Zdravlje iz božije apoteke” pravi bestseler među zagovornicima alternativne medicine.

 

 

Evo kako se priprema ovaj prirodni lek za srce:

U litar prirodnog čistog vina (može biti crno ili belo, samo da je potpuno prirodno) stavite desetak potpuno svežih stabljika peršuna zajedno sa lišćem, ali bez korena.

Dodajte jednu do dve velike supene kašike vinskog sirćeta.
Na laganoj vatri kuvajte 10-ak minuta.

Kasnije dodajte pravog pčelinjeg meda (300 grama) i lagano kuvajte naredne 4 minute.
Dok je još vruće, dobro procedite vino i prespite ga u staklene boce (koje ste prethodno dezinfikovali sa koncentrovanim alkoholom).
 Na dnu flaše nastaće talog, koji takođe slobodno možete piti, jer ne škodi, čak šta više, veoma je lekovit.

Iako je kuvano vino opšte prihvaćen lek za zdravo srce, među pobornicima alternativne medicine postoji zamerka zbog kuvanja meda. Naime, tada med gubi svoja lekovita svojstva. Na svakom od nas je odluka da li ćemo da kuvamo med ili ne. Po originalnom receptu med se ipak kuva, i najbolje se pridržavati  pomenutog redosleda koje nam je sv. Hildegard dala.

Ovaj narodni lek za srce smatra se izuzetno efikasnim i donosi poboljšanja kod svih oblika srčane slabosti, aritmije i neugodne angine pektoris.

 

 



 

 

 

petrija obrenović

PETRIJA OBRENOVIĆ Prosce je imala još u 13 godina, a udala se u 15 kao PRVA SRPKINJA U VENČANICI

Zanimljivosti

20:00

16 maj, 2024

Petrija je bila očeva mezimica... ponos i dika kneza Miloša Obrenovića, njegova najstarija ćerka i prvo dete koje je preživelo najranije detinjstvo. Odgajao ju je i vaspitao onako kako je i živeo - strogo i tradicionalno, bez preterane sentimentalnosti i nežnosti, ali to Petriju nije sprečilo da postane, svesno ili ne, dah promena i duh moderne Evrope koji je nepovratno stizao i u Srbiju.

Komentari(0)

Loading