JEDINSTVENA PEĆINA GDE CARUJU SLEPI MIŠEVI Šalitra iz njenih šupljina korišćena za pravljenje baruta u Prvom srpskom ustanku

J. K.

13:12

Turizam 0

Podno Divčibara u selu Paštrić kod Mionice priroda je sama ocrtala pravi dragulj, koji mami brojne naučnike upravo u ovaj kraj zapadne Srbije.

JEDINSTVENA PEĆINA GDE CARUJU SLEPI MIŠEVI Šalitra iz njenih šupljina korišćena za pravljenje baruta u Prvom srpskom ustanku
Rina

 

Ribnička pećina koja je nastala delovanjem podzemnih voda ima specifičan ulaz oblika  jednokrakog trougla sa stranama od 25 metara. Nalazi se u okviru Spomenika prirode Ribnica i jedinstvena je po živom svetu koji se nalazi unatar njenih zidina i šupljina.

Biolog Predrag Petrović, zvani Peca, ovu pećinu aktivno je istraživao čak trideset godina i u njoj proveo 118 noći, ispitujući kolonije slepih miševa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Ustanovljeno je da ovde živi 15 različitih vrsta miševa, ako imamo u vidu da na teritoriji cele Srbije živi oko 32 vrste, praktično se ovde nalazi pola faune slepih miševa u našoj zemlji. Godinama su u Ribničkoj pećini vršena ozbiljna istraživanja, a slepi miševi koji u njoj obitavaju zaštićeni su kao prirodne retkosti. Nakon tri decenije mog aktivnog proučavanja svih tih vrsta, samo su odškrinuta vrata nauke a nadam se da će mlađi naučnici nastaviti gde sam ja stao, jer se ovde krije veliko bogatstvo za biologe i prirodnjake“, izjavio je Peca.

Pećina ima dva ulazna kanala, koji se dublje u unutrašnjosti spajaju u jedinstvenu veliku prostoriju, a godinama unazad  vrše se i vrlo važna  arheoloških proučavanja. Ovde su otkrivena  izuzetno zanimljiva svedočanstva  o boravku lovaca s kraja ledenog doba, pre skoro 12,000 godina.

Nađena su ognjišta i veći broj kremenih i koštanih alatki i oružja. Ribničku pećinu kasnije nisu zaobišli ni Rimljani, a veliki značaj je imala i u srpskoj istoriji. Vojne vođe su upravo tu dolazile po spas.

„Unutra se nalaze velike naslage guana, tačnije izmeta slepih miševa. To je prirodna sirovina poznatija kao šalitra bogata azotom i fosforom. Poznato je da je Prota Mateja Nenadović  dolazio ovde sa svojim vojnicima, uzimao šalitru i od nje pravio barut. Možemo reći da su izmetom slepih miševa naši borci u Prvom srpskom ustanku ušli u boj protiv Turaka. Prva municija dzebane nalazila se upravo u dolini reke Ribnice“, rekao je kroz osmeh ovaj biolog.

Legenda kaže da je upravo kroz ovaj živopisni predeo  prošao i karavan sa moštima Svetog Save, o tome nema materijalnih dokaza, a tajnu čuva samo reka Ribnica.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading