BEOGRADSKI ZOOLOŠKI VRT KAO NOJEVA BARKA Najstariji živi aligator na svetu nalazi se ovde

Jelena Vamović

10:10

Turizam 0

Zoološki vrt u Beogradu nalazi se na adresi Mali Kalemegdan broj 8, tik uz beogradsku tvrđavu i Kalemegdanski park.

BEOGRADSKI ZOOLOŠKI VRT KAO NOJEVA BARKA Najstariji živi aligator na svetu nalazi se ovde
shutterstock

 

Zoološki vrt Beograd ili Vrt dobre nade osnovan je davne 1936. godine i to u okviru beogradske tvrđave na prostoru Malog Kalemegdana. Svečano je otvoren 12. jula 1936. godine na Petrovdan, a osnovao ga je tadašnji gradonačelnik grada Beograda Vlada Ilić. Beogradski zoološki vrt je ujedno je i jedan od najstarijih i najvećih zoo vrtova u Srbiji, a sa više od 400.000 poseta godišnje se može reći i da je zoo vrt Beograd jedna od najposećenijih atrakcija u našem gradu.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Među prvim stanovnicima zoo vrta našli su se lavovi, leopardi, vukovi, bivoli, antilope, beli i mrki medvedi, makaki i mangbej majmuni, jeleni, srne, rode i ždralovi, paunovi, fazani, sove, papagaji, pelikani, zebui i mufloni. Usled velike posećenosti i velikog interesovanja, zoološki vrt Beograd morao je da proširuje svoje zemljište sa početna 3 hektara na čak 14 hektara. Od svog osnivanja pa do Drugog svetskog rata Beogradski zoološki vrt bio je jedno od omiljenih mesta svih generacija u Beogradu. Tokom Drugog svetskog rata, nažalost, pretrpeo je značajna oštećenja kada je većina životinjskog dela uništena. Među retkim stanovnicima zoološkog vrta koji su preživeli razaranja iz rata su čuveni aligator Muja i nilski konj Buca. Uprkos svemu, ovo mesto je odolelo svim pritiscima i nakon obnove, opstaje i dan danas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

Koliko je zoo vrt Beograd bio posećen i omiljen najbolje govori činjenica da su ga posetili i članovi kraljevske porodice Karađorđević – kralja Petra Drugog, kraljicu Mariju i kraljeviće Tomislava i Andreja. Tokom 2015. godine otvoren je dodatni ulaz u Vrt kod Vidin kapije tik uz parking na Kalemegdanu.

U beogradskom zoološkom vrtu trenutno živi oko 211 životinjskih vrsta i oko 1.800 jedinki, kako egzotičnih i ugroženih, tako i lokalnih i domaćih životinja. Od toga najviše vrsta čine ptice, nešto manje sisari, a zatim gmizavci, nekoliko vrsta zglavkara i jato pirana.

Beo zoo vrt je poznat po svojoj kolekciji belih životinja, prvenstveno belih lavova, koji su 2005. godine došli iz nacionalnog parka Kruger u Južnoafričkoj Republici. Beograd je zbog čestih prinova jedno vreme posedovao najveći broj belih lavova u zatočeništvu na svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

U maju 2018. rođena je i ženka belog američkog bizona, što predstavlja veliku retkost u prirodi, jer se ovakva jedinka u proseku rodi jednom u 10 miliona slučajeva. U septembru iste godine, zoo vrt je pustio u prirodu prvog beloglavog supa, koji je rođen i odgajan u zatočeništvu.

Ostale životinjske vrste u vrtu su i orangutan, šimpanza, prstenorepi lemur, azijski slon, mrežasta žirafa, nilski konj, dvogrba kamila, irvas, berberska ovca, sibirski kozorog, Grantova zebra, nizijski tapir, beli bengalski tigar, jaguar, gepard, serval, arktički vuk, pegava hijena, smeđa foka krznašica, siva foka, merkat, patuljasta vidra, crveni kengur, andski kondor, Humboltov pingvin, noj, kubanski krokodil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

Beogradski zoološki vrt je takođe imao i nekoliko poznatih stanovnika. Gabi je bila ženka nemačkog ovčara koja je spasila noćnog čuvara od odbeglog jaguara. Tom prilikom je ozbiljno povređena, ali se vremenom oporavila i nastavila da čuva zoo vrt. Zbog svog podviga i šrikog publiciteta, koji je nakon toga dobila, u vrtu joj je posvećen spomenik.

shutterstock

 

Sami, sa druge strane, je bio mužjak šimpanze, prvi svoje vrste koji je stigao u zoo vrt 1988. godine. Samo mesec dana nakon njegovog dolaska, Sami je pobegao i tumarao okolnim ulicama sve dok ga Vuk Bojojvić nije umirio rečima Hajde Sami, idemo kući. Bojović ga je zatim, i pored prisustva policije, svojim kolima prevezao nazad u zoo vrt. O

n je imao još jedno bekstvo dva dana nakon prethodnog, da bi 1992. uginuo od infarkta creva. I u Samijevu čast je podignut spomenik, dok je njegov metalni kavez bio izložen u vrtu dugi niz godina. Američki aligator Muja je zvanično najstariji živi aligator na svetu. On je 1937. godine stigao u Beograd iz nezabeleženog zoološkog vrta u Nemačkoj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beo Zoo Vrt (@beozoovrt)

kućica na Drini

NEVEROVATNO Kinezi prelaze hiljade kilometara da vide ovo mesto u Srbiji! (FOTO)

Turizam

19:00

9 maj, 2024

Bajina Bašta – Saradnja Srbije i Kine je odlična, a da su to dve prijateljske zemlje najbolje pokazuje i poseta kineskog predsedika srpskoj prestonici. Ipak, nije samo Si Đinping oduševljen našom zemljom, već i hiljade i hiljade turista koji svake godine stižu iz Kine. Jedna od nezaobilaznih tački na njihovoj mapi je opština Bajina Bašta i to zbog kućice na Drini koja je za njih prava atakcija.

Komentari(0)

Loading