OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Sve do 1880-ih godina područje današnjeg trga bila je velika bara

OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Trg Slavija danas važi za najprometniji kružni tok u prestonici, a mnogi Beograđani ne znaju da se do kraja 19. veka na ovom prostoru nalazila močvara.

Naime, sve do 1880-ih godina područje današnjeg trga bila je velika bara na istočnom rubu grada, gde su Beograđani lovili divlje patke i jarebice. 

U to vreme vlasnik ovog prostranog zemljišta bio je diplomata, političar i jedan od osnivača Cvenog krsta Đorđe Simić, po kome je čitav ovaj prostor bio poznat kao "Simićev majur".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, veliko Simićevo imanje 1877. kupuje Škotlanđanin Fransis Makenzi, po kome danas jedna ulica u okolini nosi naziv. Narod je pogrešno protumačivši njegovu nacionalnost nazvao ovu gradsku oblast - Englezovac.

Makenzi je pravilno isparcelisao imanje, prosekao i nivelisao ulice, a između 1882. i 1888. podignuta je i velika gostionica, odnosno stari hotel "Slavija".

OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO) vikipedija
 

 

Makenzi je ubrzo sebi izgradio kuću, na mestu nekadašnjeg bioskopa "Slavija", koja je 1910. pretvorena u stecište radničkog pokreta - Socijalistički narodni dom.

Tako je već 1890. godine kraj brojao čak 120 izgrađenih objekata, pa je postao i zvanični kvart, jedan od devet koliko ih je bilo u ondašnjem Beogradu.

U to vreme, na Slaviji su se nalazile i neke od najstarijih kafana u gradu - "Tri seljaka" i "Rudničanin", koje su porušene pred početak i u toku Drugog svetskog rata.

Smatra se da je trg dobio ime po starom hotelu "Slavija", a u samom hotelu se na prvom spratu nalazila skulptura boginje Slavije, simbola svih Slovena.

Između dva svetska rata na Slaviji skoro ništa nije građeno. U novembru 1940. počela je gradnja Mitićevog magazina, zgrade predviđene visine 60 metara, koja bi bila najviša u gradu.

Tada je predviđena i gradnja beogradske opere na trgu, kao i drugih najvećih i najznačajnijih građevina. Temelji su iskopani, ali je rat sprečio gradnju i ostala je tzv. Mitićeva rupa.

U posleratno vreme, na krilima nove slobode, vlasti Slaviji menjaju ime u Trg Dimitrija Tucovića, u čast vođe socijalističkog pokreta u Srbiji.

Dve godine kasnije, 1947. Tucoviću biva podignuta bista koju je izradio Stevan Bodnarov, a u podnožije, u samom centru Slavije, doneti su posmrtni ostaci Tucovića.

Početkom 2000-ih godina trgu je ponovno službeno vraćeno ime "Slavija".

Bista Dimitrija Tucovića premeštena je na Novo groblje, a Slavija je umesto toga dobila prvu muzičku fontanu u Srbiji sa posebnom rasvetom.

OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO) vikipedija
 

Izvor: 24 sedam

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading