NEKADA ČUVAR VREDNIH RELIKVIJA Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine neko od partizanskih boraca je ušao u kapelu i pucao u čelo freske Hrista pantokratora

Jelena Vamović

16:45

Turizam 0

Kraljevska kapela Svetog Apostola Andreja Prvozvanog nalazi se u blizini Kraljevskog dvora, i sa dvorom je povezana kolonadom kamenih stubova.

NEKADA ČUVAR VREDNIH RELIKVIJA Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine neko od partizanskih boraca je ušao u kapelu i pucao u čelo freske Hrista pantokratora
privatna arhiva

 

Crkva je napravljena po uzoru na Milutinovu Kraljevsku crkvu u Studenici i crkvi manastira Andrijaša na Tresci. Unutrašnjost kapele oslikali su ruski slikari.

Praznik Svetog Apostola Andreja Prvozvanog porodica Karadjordjević obeležava od vremena Prvog Srpskog ustanka, a uveo ga je vožd Karadjordje koji je do tada slavio Svetog Klimenta. Zavetovao se Svetom Andreju 1806. godine, nakon oslobodjenja Beograda od turske vlasti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biserka Mihajlovic (@bibilim011)

Ovu tradiciju srpske kraljevske porodice nastavio je Petar II Karadjordjević sa blagoslovom mitropolita Mihajla.

Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine, neko od partizanskih boraca je ušao u kapelu i pucao u čelo Hrista pantokratora. Prema nekim izvorima, to je bio Marko Mesić, komandant domobranske 369. legionarske pukovnije koji je zarobljen na Istočnom frontu i postao komandant Prve jugoslovenske brigade. Oštećenje je vidljivo i danas.

privatna arhiva

 

Nije bilo bogosluženja u kapeli sve do 2001. godine, kada ju je patrijarh srpski Pavle osveštao po preseljenju Aleksandra Karađorđevića i njegova porodice u Kraljevski dvor.

Sveti Andrej bio je parton Ruskog carstva i doma Romanovih kao i apostol Carigrada i Rusije, a po predanju bio je stariji brati apostola Petra i učenik svetog Jovana Krstitelja. Jevandjelje je propovedao u Trakiji i Vizantiji, dunavskim zemljama i zatim u Rusiji, oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu u kom je stradao.

U kapeli su se do Aprilskog rata 1941. godine, čuvale vredne hrišćanske relikvije: desna ruka Jovana Krstitelja, ikona Bogorodice „Filermos“ i čestica Časnog krsta. Relikvije je kralj Petar II Karađorđević poneo sa sobom i ostavio u manastiru Ostrog.

U svom “Prologu” stradanje na krstu 62. godine i prvoapostola koji nije odustajao od hrišćanskih pouka narodu koji mu je dolazio na pokolenje opisao je Vladika Nikolaj Velimirović. Mošti Svetog Apostola Andreja Prvozvanog prenete su u Carigrad, glava u Rim i jedna ruka u Moskvu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Malušev (@acika.aca)

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading