BANJA NA KRAJNEM ISTOKU SRBIJE Ovde su se lečili Obrenovići i Karađorđevići

M. M.

19:00

Turizam 0

Brestovačka banja se nalazi na oko 10 kilometara od Borskog jezera.

BANJA NA KRAJNEM ISTOKU SRBIJE Ovde su se lečili Obrenovići i Karađorđevići
Printscreen wikipedia

 

Na samom istoku Srbije, ušuškana u zeleno okruženje šume, nalazi se manje poznata Brestovačka Banja. Banja se nalazi na 385 metara nadmorske visine, a šuma u njenoj okolini pokriva preko 90 hektara čineći njena pluća i pružajući zaštitu njenim lekovitim izvorima.

Sa izvora ove Banje izviru blago sumporovite i oligomineralne vode, temperature od 20 do 41°C, koje se od davnina koristi u lečenju: degenerativnih bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova, zapaljenskih i reumatskih bolesti, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, zapaljenskih oboljenja kože i sluznica, hroničnih ženskih bolesti, opštih bolesti i iscrpljenosti organizma.

Banja je postala deo Srbije za vreme Miloša Obrenovića, a ubrzo je postala njegova omiljena destinacije na kojoj se lečio od reume od koje je bolovao. Svedok njegovog boravka u Brestovačkoj Banji je njegov konak koji se nalazi pod zaštitom države, a pored Miloša Obrenovića u Brestovačkoj Banji su se lečili i Aleksandar i Petar Karađorđević.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Biljana R Radojkovic (@biljana.radojkovic2)

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading