Lekovita banja opevana u pesmama: Idealna za lečenje reume, srčanih i respiratornih bolesti

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Niška Banja godinama predstavlja simbol banjskog turizma južne Srbije i kao takva omiljena je destinacija velikog broja turista.

Lekovita banja opevana u pesmama: Idealna za lečenje reume, srčanih i respiratornih bolesti
vikipedija/Niška banja

Niška Banja se po prvi put se pominje 362. godine, mada je poznato da su već u 2. veku, Rimljani koristili njene izvore i to u najvećem broju stanovnici Naisusa i Medijane.

U 5. veku, prilikom Velike seobe naroda, Atila Hunski, opustošio je Nišku Banju, o čemu postoje i sačuvani podaci. U vreme kasnog srednjeg veka, na njenim ruševinama bile podignute stražare, čija je svrha bila zaštita glavnog carigradskog druma.

U istorijskim izvorima, sa Niškom Banjom, ponovo se srećemo 1521. godine, tokom pohoda Sulejmana Veličanstvenog na Beograd. Tada je ovaj veliki turski vladar, na svom putu ka Beogradu i Beču, neko vreme proveo u Niškoj Banji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Do sredine 18. veka, Niška Banja se pretvorila u uređeno naselje i u njoj su izgrađena i rekonstruisana kupatila hladne i tople mineralne vode. Kralj Aleksandar Karađorđević je u Niškoj Banji sagradio kuću, u kojoj je proveo većinu svog slobodnog vremena, a to najviše govori o lepoti ove banje.

Lečenje i lekoviti izvori Niške Banje

Niška Banja je već dugi niz godina uspešna u lečenju i oporavku raznih vrsta zdravstvenih tegoba i problema, a na to u velikoj meri utiču i njene lekovite vode bogate mnoštvom minerala. Lekovite banjske vode izviru u ovkiru 5 izvora, od kojih su najpoznatiji Glavno vrelo i Suva banja.

Sve banjske vode su radioaktivne i bogate gosvima, te dobre za lečenje bolesti: reumatizma, kardiovaskularnih, rehabilitacije postrtraumatskih stanja, respiratornih tegoba, steriliteta.

Lečenje se sprovodi kupanjem u vodi, pijenjem vode, inhaliranjem, kinezi terapijom. Osim voda, u terapijske svrhe se koristi i radioaktivni gas radon po kojem je ova banja posebno poznata i specifična.

Institut Niške Banje

Institut za prevenciju i lečenje “Niška Banja” je savremeni zdravstveni, naučno-istraživački institut,koji uz veliki broj lekara, specijalista, doktora medicinskih nauka i ostalog stručnog osoblja i uz vrhunske medicinske aparate uspešno leči svoje pacijente.

U okviru Instituta rade četri klinike i službe : Klinika za reumatologiju, Klinika za kardiovaskularne bolesti, Klinika za rehabilitaciju i Služba za ortopediju.

Lečenje u Institutu obavlja se uz najsavremeniju opremu za lečenje i dijagnostiku kardiovaskularnih i reumatskih bolesti, što uz prateću opremu za fizikalnu terapiju i savremenu biohemijsku laboratoriju omogućava tretmane koji zadovoljavaju i najviše svetske kriterijume.

Smeštaj u Niškoj Banji

Niška Banja ima bogatu ponudu raznih objekata, od hotela, preko privatnih smeštajnih jedinica, te smeštaja u obližnjem Nišu. Najpoznatiji je svakako smeštaj u okviru Instituta Niška Banja koji nudi oko 560 ležajeva, a cene se kreću od 4.400 dinara za ležaj u dvokrevetnoj sobi, pa sve do 10000 za medicinski dan u rezidenciji.

Takođe, postoje i brojni apartmani koje možete iznajmiti po ceni od oko 4.000 dinara po danu.

Kako doći do Niške Banje?

Na 253 km od Beograda i 10 km od Niša nalazi Niška banja, smeštena u podnožju Suve planine.

Automobilska ruta kojom se najlakše stiže do banje je Krnjevo, Velika Plana, Jagodina, Ćuprija, a ona traje oko 2 sata i 40 minuta.

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading