SKRIVENA OAZA NEGOTINSKE KRAJINE Značajno arheološko i istorijsko nalazište čija netaknuta priroda krije najveći prerast u Evropi

Jelena Vamović

18:00

Turizam 0

Istočna Srbija predstavlja pravi raj za sve avanturiste, ljubitelje neistražene prirode, vodopada i reka, ukoliko ste jedan od njih, Mokranjska stena je pravo mesto za vas.

SKRIVENA OAZA NEGOTINSKE KRAJINE Značajno arheološko i istorijsko nalazište čija netaknuta priroda krije najveći prerast u Evropi
shutterstock

 

Mokranjske stene predstavljaju prirodne lepote malog mesta Mokranja. Nalaze se na zapadnoj strani, na nekih 2 km od centra sela, a 10 km od samog Negotina, na stenovitom su uzvišenju istočnog dela planine Deli Jovan, na samom kraju kanjona Sikolske reke.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Veruje se da je za vreme Rimljana postojao kameni most koji je povezivao dve najvisočije stene, pronađeni su brojni predmeti iz tog doba, samim tim ovo mesto predstavlja značajno arheološko i istorijsko nalazište. Ostaci nisu sačuvani. Ono što jeste sačuvano  otkriveno je tokom sondaškog istraživanja jezera i okoline 1980 godine, kao dokaz da je područije bilo naseljeno za vreme Rimskog carstva a i pre.

Najstariji podatak o životu na Mokranjskim Stenama ostavio je čuveni Prokopije iz Cezarije u svom delu “De Aedificiis” koje je objavljeno 554. godine naše ere. Mokranjska Stena, Ad Petres nalazi se u spisku odmah iza tvrđave Timatohiom. Timatohiom je tvrđava koja se nalazi kod Knjaževca. Ta druga pozicija Mokranjskih Stena ukazuje na veliku važnost koje je ovo utvrđenje imalo u Prokopijevo doba.

shutterstock

 

Vodopad Mokranjske stene se nalazi na oko 10 kilometara južno od Negotina, u blizini sela Mokranje. Ovaj prelep vodopad i jezero ispod njega stvorila je Sikolska reka.

shutterstock

 

Vodopad Mokranjske stene leti predstavljaju idealno mesto za osvežavanje, a prema rečima meštana, septembar je mesec kada gotovo svake godine vodopad presuši.

 

Mokranjske stene na mapi:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading