Kada je sledeći put zateknete na pijaci, OBAVEZNO KUPITE DINJU: Donosimo 5 načina kako da je pripremite
10 sjajnih razloga da jedete dinju
Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana. A u stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog visokog sadržaja vode (90 odsto), dinja je pravo letnje osveženje.
Zašto treba da jedemo dinju?
Konzumiranje voća i povrća je povezano sa smanjenjem zdravstvenih rizika izazvanih lošim životnim navikama. Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Možda vas zanima:
U SRBIJI JE Mesto koje navodno ima NAJJAČE pozitvno zračenje NA SVETU
U mestu Mala Krsna, blizu Požarevca, nalazi se tačka koja je navodno poznata po najjačem pozitivnom zračenju na svetu. Ovaj prirodni fenomen koji privlači pažnju istraživača i znatiželjnika poznat je pod nazivom Najdanovi krugovi.
NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške?
Boje variraju od svetlo roze, do sočno crvene, cene su uglavnom slične, ali kako zaista da se izabere lubenica slatka kao med?
Možda vas zanima:
U SRBIJI JE Mesto koje navodno ima NAJJAČE pozitvno zračenje NA SVETU
U mestu Mala Krsna, blizu Požarevca, nalazi se tačka koja je navodno poznata po najjačem pozitivnom zračenju na svetu. Ovaj prirodni fenomen koji privlači pažnju istraživača i znatiželjnika poznat je pod nazivom Najdanovi krugovi.
NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške?
Boje variraju od svetlo roze, do sočno crvene, cene su uglavnom slične, ali kako zaista da se izabere lubenica slatka kao med?
Možda vas zanima:
U SRBIJI JE Mesto koje navodno ima NAJJAČE pozitvno zračenje NA SVETU
U mestu Mala Krsna, blizu Požarevca, nalazi se tačka koja je navodno poznata po najjačem pozitivnom zračenju na svetu. Ovaj prirodni fenomen koji privlači pažnju istraživača i znatiželjnika poznat je pod nazivom Najdanovi krugovi.
NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške?
Boje variraju od svetlo roze, do sočno crvene, cene su uglavnom slične, ali kako zaista da se izabere lubenica slatka kao med?
U nastavku ćete se upoznati sa još nekim blagodetima dinje:
Starosna degeneracija makule – antioksidant zeaksantin ima zaštitnu ulogu na oko.
Astma – visok nivo beta karotena i vitamina C smanjuje rizik od razvijanja astme.
Krvni pritisak – biljna vlakna, kalijum, vitamin C i holin koji se nalaze u dinji pospešuju zdravlje srca.
Karcinom – ishrana bogata beta karotenom potencijalno štiti od razvijanja karcinoma prostate i debelog creva.
Varenje – visok sadržaj vode i biljnih vlakana pomaže u prevenciji konstipacije te pospešuje normalan rad digestivnog sistema.
Hidriranje – zbog visokog sadržaja vode, dinja je savršena užina za sprečavanje dehidratacije tokom vrelih letnjih meseci.
Koža i nokti - visok sadržaj vitamina A utiče na stvaranje sebuma i telesnih ćelija (koža i kosa). Visok sadržaj vitamina C pospešuje stvaranje i održavanje kolagena koji obezbeđuje strukturu kože i kose.
Ko treba da bude obazriv sa dinjom?
Osobe kojima su prepisani beta blokatori treba umereno da konzumiraju dinju zbog visokog sadržaja kalijuma. Beta blokatori mogu da povećaju porast nivoa kalijuma u krvi. Osobe kojima bubrezi ne funkcionišu normalno, preterano konzumiranje kalijuma može biti štetno.
Kako birati dinju?
Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična a bez mekih tačkica ili oštećenja. U današnje vreme većina voća može da se kupi tokom cele godine. Ipak, slatkoća i sočnost će zavisiti od sezone kojoj to voće pripada. Pre sečenja dinje, potrebno je dobro oprati koru (spoljašnji deo) da bi se smanjio rizik prenošenja salmonele na meso (unutrašnji deo).
Kako uživati u dinji?
- Jedan od najboljih i najlakših načina je iseći dinju na manje kriške te je pre jela rashladiti.
- Napravite tropsku voćnu salatu sa svežim ananasom, mangom i dinjom a sve na kraju pospite sa kokosovim brašnom.
- Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.
- Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umesto sladoleda.
- Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili sa umakom od jogurta.
BLITVA Kraljica zdravlja koju često treba imati na meniju, evo kako da je spremate
Blitva je povrće sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima i korisna je kako sirova, tako i kuvana.
PREDLOG ZA RUČAK Medaljoni u sosu od pečuraka, ukusno jelo koje će voleti cela porodica
Medaljoni u sosu od pečuraka se brzo spremaju i idealni su za brz i ukusan ručak. Možete ih servirati same i uz prilog od testenine, krompira ili pirinča.
Prase Svetog Marka: Tradicionalni gurmanski specijalitet!
Naziv ovog jela inspirisan je legendom prema kojoj su Venecijanci mošti apostola i jevanđeliste Svetog Marka preneli u Veneciju u svinjskoj koži, kao i čuvenom vizantijskom mešavinom, kako je nazivan spoj tri začina – bibera, karanfilića i cimeta – izuzetno popularan u srednjem veku i korišćen i na našem tlu.
NAJUKUSNIJE DOMAĆE KIFLICE SA DŽEMOM: Peku se samo 15 minuta - recept kakav do sada niste probali
Domaće kiflice sa džemom su najukusnije i peku se samo 15 minuta
KOLIKO DUGO SMEJU DA STOJE JAJA POSLE USKRSA? Svi prave grešku, a evo kako ćete znati da su se pokvarila
USKRŠNjA jaja mnogima su ukusnija nego obična. Imaju poseban ukus i šmek, te deca, ali i odrasli znaju da ih pojedu i po desetak dnevno. Naravno, ne treba u tome preterivati. Oni koji imaju zdravtsvene probleme, kao što su povišeni holesterol ili neku drugu hroničnu bolest, trebalo bi da izbegavaju žumanca.
Komentari(0)