Prase Svetog Marka: Tradicionalni gurmanski specijalitet!

12:00

Gastronomija 0

Naziv ovog jela inspirisan je legendom prema kojoj su Venecijanci mošti apostola i jevanđeliste Svetog Marka preneli u Veneciju u svinjskoj koži, kao i čuvenom vizantijskom mešavinom, kako je nazivan spoj tri začina – bibera, karanfilića i cimeta – izuzetno popularan u srednjem veku i korišćen i na našem tlu.

Prase Svetog Marka: Tradicionalni gurmanski specijalitet!
Rina

Sastojci                                                        Količina

svinjski but                                                   1
krupna so                                                     po potrebi
venecijanska mešavina                                  (po 2 kašike cimeta, bibera i karanfilića)
mast                                                            po potrebi
mešavina od meda i vina                                po 3 kašike

 

Kako pripremiti

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svinjski but dobro natrljajte solju, venecijanskom mešavinom i mašću. Meso stavite u crepulju ili neku drugu keramičku posudu i pecite ga oko dva sata. U završnoj fazi pečenja, nekih deset-petnaest minuta pre sklanjanja s vatre, but premažite prelivom od vina i meda kako bi pečenje dobilo rubinsku hrskavu koricu. Pečenje se služi tek kad je dobro ohlađeno. Nije loše da ga čak i malo dotakne mraz, kao što se čini s božićnom pečenicom.

Recepti Žena.rs

Komentari(0)

Loading