MANTIJE PRAVO SA KOSOVA: Kosovljani se dave u njima, bolje nigde nećete probati (RECEPT)
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i vratiti ih još malo da se zapeku (oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta)
Sastojci
Za koru:
550 g brašna
Možda vas zanima:
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
NI VUČIĆ NE MOŽE DA IM ODOLI Najbolje mantije prave u ovom mestu u Srbiji - Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Kada se spoje autentična receptura stara nekoliko decenija, kvalitet domaćih sastojaka i iskustvo pazarskih majstora, rezultat su novopazarske mantije – tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa
Možda vas zanima:
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
NI VUČIĆ NE MOŽE DA IM ODOLI Najbolje mantije prave u ovom mestu u Srbiji - Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Kada se spoje autentična receptura stara nekoliko decenija, kvalitet domaćih sastojaka i iskustvo pazarskih majstora, rezultat su novopazarske mantije – tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa
Možda vas zanima:
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Idealne za svaku priliku, ako ih spremite na ovaj način neće biti greške (VIDEO)
Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
NI VUČIĆ NE MOŽE DA IM ODOLI Najbolje mantije prave u ovom mestu u Srbiji - Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Kada se spoje autentična receptura stara nekoliko decenija, kvalitet domaćih sastojaka i iskustvo pazarskih majstora, rezultat su novopazarske mantije – tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa
3 dl mlake vode
50 ml ulja
1/2 kašičice soli
Za nadev:
500 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
po ukusu soli
po ukusu mešavine začina
Za preliv:
2 dl gustog jogurta
Priprema
U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mu so i promešati. Sipati mlaku vodu i 2 kašike ulja, pa smesu ujednačiti. Postepeno dodavati preostalo brašno i sve vreme mesiti, dok se ne dobije glatko testo. Dobijeno testo podeliti na 6 manjih loptica i ostaviti ih da odmore oko 20 minuta. Uzeti jednu lopticu i oklagijom je rastanjiti u manju koru. Tako uraditi sa svih 6 loptica. Zatim svaku rastanjenu lopticu ređati jednu preko druge, a između ih premazivati uljem. Postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljen materijal. Poslednju rastanjenu lopticu premazati sa vrlo malo ulja. Ovako naslagano testo ostaviti da miruje oko 20 minuta.
U međuvremenu, pripremiti fil. Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Nakon nekoliko minuta dodati mu mleveno meso i vrlo malo vode i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj posoliti po ukusu u dodati začine po želji. Ostaviti da se malo prohladi.
Odstojalo testo najpre istanjiti oklagijom (koliko može), a zatim pažljivo rukama tako da se dobije tanka providna kora. Dobijenu koru iseći potom na kvadrate željene veličine (najbolje 8×8 ili 10×10 cm). Na svaki kvadrat staviti po kašičicu prohlađenog fila.
Krajeve preklopiti ka sredini (kao boščicu) i slepiti ih. Okruglu tepsiju podmazati, posuti brašnom i u nju slagati pripremljene mantije slepljenim krajem ka dole.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i vratiti ih još malo da se zapeku (oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta).
(Recepti.com)
PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
USKORO STIŽE, NE PROPUSTITE OVO VOĆE Najbolje je za srce a deluje i protiv stresa i nesanice
Bobičasto voće bogato je vlaknima i čak može doprineti mršavljenju te poboljšati zdravlje srca i creva.
Recept za zagorski specijalitet, jedno od omiljenih Titovih jela: I ne, nije kolač!
Najslasniji specijalitet iz Zagorja: Originalni recept za zagorske štrukle!
LAGAN A PREUKUSAN Zapečeni karfiol koji će vas oduševiti
Nekada poželimo da pojedemo nešto lagano bez mnogo kalorija a da je ukusno i zdravo. Zapečeni karfiol je idealan izbor za ovakav obrok.
ŠUMADIJSKI Tradicionalni recept za NAJBOLJI KAČAMAK koji ćete probati!
Kačamak je omiljeno srpsko jelo i svaki kraj ima neku svoju verziju, Šumadijski kačamak je ipak poseban zbog jednog sastojka.
Komentari(0)