ČUVENA "KRALJICA MARIJA" Recept poslastice koju je srpska vladarka sama mesila
Kraljica Marija je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu, sama mesila tortu čiji recept vam predstavljamo
Kraljica Marija je bila veoma omiljena srpska vladarka, zbog svoje neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima, ljudi su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora,gde je štetala u običnim "bata" patikama kakve su tada nosile mnoge naše žene.
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu, sama mesila tortu čiji recept vam predstavljamo i svake godine im delila na praznike.Kore od oraha i belanaca i dva krema po kraljičinom izboru čine ovu preukusnu tortu.
Potrebno je:
Možda vas zanima:
Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE oduševiće mališane: Pripremala ju je za svaku PRAZNIK
Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan.
BRZO I LAKO DO PREUKUSNOG SLATKIŠA Napravite starinsku tortu sa keksom i jabukama koju će ukućani obožavati
Pred vama je recept za neprevaziđenu posnu tortu od keksa i jabuka, baš na način starih domaćica.
Možda vas zanima:
Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE oduševiće mališane: Pripremala ju je za svaku PRAZNIK
Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan.
BRZO I LAKO DO PREUKUSNOG SLATKIŠA Napravite starinsku tortu sa keksom i jabukama koju će ukućani obožavati
Pred vama je recept za neprevaziđenu posnu tortu od keksa i jabuka, baš na način starih domaćica.
Možda vas zanima:
Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE oduševiće mališane: Pripremala ju je za svaku PRAZNIK
Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan.
BRZO I LAKO DO PREUKUSNOG SLATKIŠA Napravite starinsku tortu sa keksom i jabukama koju će ukućani obožavati
Pred vama je recept za neprevaziđenu posnu tortu od keksa i jabuka, baš na način starih domaćica.
za kroru: 7 belanaca
150 g maslaca
1 kesica vanil šećera
70 g brašna
150 g mlevenih oraha
150 g šećera
Prvi fil:
150 g prah šećera
2 kesice vanilin šećera
Drugi fil:
150 g šećera
4 kašike mleka
150 g mlevenih oraha
50 g maslaca
U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm. Peci oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.
U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.
Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.
Prase Svetog Marka: Tradicionalni gurmanski specijalitet!
Naziv ovog jela inspirisan je legendom prema kojoj su Venecijanci mošti apostola i jevanđeliste Svetog Marka preneli u Veneciju u svinjskoj koži, kao i čuvenom vizantijskom mešavinom, kako je nazivan spoj tri začina – bibera, karanfilića i cimeta – izuzetno popularan u srednjem veku i korišćen i na našem tlu.
NAJUKUSNIJE DOMAĆE KIFLICE SA DŽEMOM: Peku se samo 15 minuta - recept kakav do sada niste probali
Domaće kiflice sa džemom su najukusnije i peku se samo 15 minuta
KOLIKO DUGO SMEJU DA STOJE JAJA POSLE USKRSA? Svi prave grešku, a evo kako ćete znati da su se pokvarila
USKRŠNjA jaja mnogima su ukusnija nego obična. Imaju poseban ukus i šmek, te deca, ali i odrasli znaju da ih pojedu i po desetak dnevno. Naravno, ne treba u tome preterivati. Oni koji imaju zdravtsvene probleme, kao što su povišeni holesterol ili neku drugu hroničnu bolest, trebalo bi da izbegavaju žumanca.
SLANA DOBOŠ TORTA OD SAMO 3 SASTOJKA ZA NAJUKUSNIJE PREDJELO: Kremasta i lagana - sastojci za svačiji džep
Slana Doboš torta od samo 3 sastojka je najukusnija za predjelo, kremasta je i lagana, a sastojci su za svačiji džep
STARA MAĐARICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJUKUSNIJI GULAŠ: Bez 1 vrste mesa ga ne sprema - trik zna samo iskusna kuvarica
Mađarska kuvarica otkrila da pravi najukusniji gulaš sa svinjetinom, a taj trik znaju samo profesionalci
Komentari(0)