NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA
Debele svinje pretvaraju se u male rudnika zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene a domaćini ih sada sa slašću prave, kilogram košta preko 2.000 dinara
Prethodnih meseci sve je poskupelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci. Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak i preko 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama. Vredni domaćini koji ih svake godine prave sada su konačno dočekali svojih pet minuta.
"Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački”, rekao je za RINU Dragoljub Nikolić koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.
Šerpa ne sme da se ispusti iz vida ni za sekund, niti da se pretera sa prženjem, jer onda čvarci mogu postati bezukusni kao pesak da jedete, to nije to onda “, dodaje ovaj domaćin.
Možda vas zanima:
NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.
Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca
Vukovići prate trendove kako bi njihovo meso bilo što kvalitetnije
Možda vas zanima:
NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.
Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca
Vukovići prate trendove kako bi njihovo meso bilo što kvalitetnije
Možda vas zanima:
NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.
Pustimo psa da ih juri kako bi što više trčale: Ovo su svinje gimnastičarke iz Srezojevaca
Vukovići prate trendove kako bi njihovo meso bilo što kvalitetnije
Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.
“Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijaliteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju”, priča Dragoljub iz sela Brajići.
Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre dve godine sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)