Nekada hrana za sirotinju, a danas delikates koji se kupuje na grame: Paprena cena čvaraka u Srbiji, kilogram košta skoro 2.000 dinara
Prethodnih meseci sve je poksupelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci.

Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak skoro 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama. Nekada hrana za sirotinju sada je postala delikates koji se prodaje na grame.
- Kilogram čvarka ja ne pamtim da je neko nekad kupio. Mahom ih svi uzimaju u onim malim kutijicama od 200 grama koja košta oko 320 dinara. Slabije ljudi uzimaju jer su baš skupi, ali cene svega otišle su na gore pa tako i čvaraka, kaže za RINU Vesna, prodavačica na pijaci.
I kao i svemu dok se jednima ne smrkne, drugima ne svane, pa tako vredni domaćini u sprskim selima koji se bave tovljenjem svinja sada zadovoljno trljaju ruke. Mada, pitanje je koliko je i njihova zarada veća jer su poskupela i sva ulaganja u poljoprivredu.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.

Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Možda vas zanima:

NAMAZ OD SVINJSKIH BOMBONA Kako se sprema pašteta od čvaraka
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.

SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
- Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački”, rekao je Dragoljub Nikolić iz okoline Gornjeg Milanovca koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.
Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.
rina
- Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijlaiteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju”, priča Dragoljub iz sela Brajići.
Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre nekoliko godina sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.

Pola Srbije slavi, pola ide na slavu: Običaji na Đurđevdan su posebni - čim domaćin ustane, mora....
Ovo su običaji i verovanja za Đurđevdan!

Neka vaše cveće buja kao ludo: Ovako ćete presaditi biljku kao profesionalac
Početak proleća odličan je momenat da procenite šta je vašem cveću još potrebno da bi bolje napredovalo

Srpski Holivud krcat tokom prvomajskih praznika: Najviše pažnje privlači jedna atrakcija
Odrasli se ovde vraćaju u detinjstvo, svi su oduševljeni

Ako pravilno gajite petunije, cvetaće vam sve do oktobra: Za najlepši balkon pročitajte ove savete
Donosimo vam savete za početnike kako da najbolje gajite vaše petunije.

DANAS JE PRVI MAJ: Počeo je da se slavi širom sveta krajem 19. veka, a evo kada se prvi put obeležio u Srbiji
Praznik rada je zajednički praznik svih radnika sveta, a počeo je da se slavi još krajem 19. veka
Komentari(0)