Nekada hrana za sirotinju, a danas delikates koji se kupuje na grame: Paprena cena čvaraka u Srbiji, kilogram košta skoro 2.000 dinara
Prethodnih meseci sve je poksupelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci.
Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak skoro 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama. Nekada hrana za sirotinju sada je postala delikates koji se prodaje na grame.
- Kilogram čvarka ja ne pamtim da je neko nekad kupio. Mahom ih svi uzimaju u onim malim kutijicama od 200 grama koja košta oko 320 dinara. Slabije ljudi uzimaju jer su baš skupi, ali cene svega otišle su na gore pa tako i čvaraka, kaže za RINU Vesna, prodavačica na pijaci.
I kao i svemu dok se jednima ne smrkne, drugima ne svane, pa tako vredni domaćini u sprskim selima koji se bave tovljenjem svinja sada zadovoljno trljaju ruke. Mada, pitanje je koliko je i njihova zarada veća jer su poskupela i sva ulaganja u poljoprivredu.
Možda vas zanima:
SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA
Debele svinje pretvaraju se u male rudnika zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene a domaćini ih sada sa slašću prave, kilogram košta preko 2.000 dinara
Možda vas zanima:
SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA
Debele svinje pretvaraju se u male rudnika zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene a domaćini ih sada sa slašću prave, kilogram košta preko 2.000 dinara
Možda vas zanima:
SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA
Debele svinje pretvaraju se u male rudnika zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene a domaćini ih sada sa slašću prave, kilogram košta preko 2.000 dinara
Možda vas zanima:
SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA
Debele svinje pretvaraju se u male rudnika zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene a domaćini ih sada sa slašću prave, kilogram košta preko 2.000 dinara
Možda vas zanima:
SPECIJALITETI ZBOG KOJIH SU STRANCI LJUBOMORNI NA NAS Ovih 20 jela i pića najbolje predstavljaju Srbiju, koje je vaše omiljeno? (FOTO)
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA
Debele svinje pretvaraju se u male rudnika zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene a domaćini ih sada sa slašću prave, kilogram košta preko 2.000 dinara
- Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački”, rekao je Dragoljub Nikolić iz okoline Gornjeg Milanovca koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.
Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.
- Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijlaiteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju”, priča Dragoljub iz sela Brajići.
Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre nekoliko godina sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.
Neverovatno - ovo ima samo u Srbiji: Goran kupio 16 krava i napravio veselje za 300 ljudi, pop došao i osveštao mu dupke punu štalu
Srbija je poznata po svojim velikim veseljima koja traju i po nekoliko dana. Tada se uživa u društvu, muzici i ukusnoj domaćoj hrani. I dok se razlozi za veselja u srpskom narodu već dobro znaju, jedan domaćin iz ivanjičkog sela podno planine Mučanj iznenadio je sve. Naime, Goran Kurćubić kupio je 16 krava, napunio je svoju štalu do poslednjeg mesta i odlučio je to da proslavi sa svojim komšijama, prijateljima i rodbinom. Napravio je veselje za pamćenje.
Čačak dobija Muzej košarke, u toku završni radovi: Sportska legenda Radmilo Mišović poručuje - ovo je ogromna stvar za srpski sport
Grad na Moravi odavno je poznat kao grad košarke, jer su upravo u Čačku potekla neka od najvećih imena u sportu pod obručima. Sada se u samom centru grada pravi jedinstveni Muzej košarke, a u toku su završni radovi. Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.
MISTERIOZNI KRUGOVI Jedan je nastao nakon oluje, tu je TRAVA ZELENIJA i stalno RASTU PEČURKE
Požega - Neobična pojava u selu Zdravčići kod Požege iznenadilo je domaćicu Ljiljanu Kostić kada je na livadi u svom dvorišu ugledala krug u travi koji se samo jednom pojavio i nikako ne prolazi.
NESTVARNE SLIKE KOD OSTROGA Hiljade i hiljade ljudi čekaju da se poklone Svetom Vasiliju
Nikšić - Na hiljade vernika danas je stiglo do manastira Ostrog kod Nikišića kako bi proslavili velikog sveca i čudotorca Vasilja Ostroškog. Mnogi od njih odlučili su se da put do svetinje u steni pređu peške i noćas prespavaju upravo ispred manastira.
DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK! Slavimo Svetog Vasilija Ostroškog!
Brojne legende svedoče o njegovoj milosti!
Komentari(0)