SAVET KUPCIMA ZA SLAVE Dobro pečeno prasence i dalje kod skoro svih domaćina nema alternativu
Sezona slava kod srpskog naroda je počela, a to znači da oni koji se bave prodajom prasića u ovom periodu godine imaju pune ruke posla.
Iako su strani trendovi uzeli maha i kad su u pitanju slavske trpeze, a na nekim veseljima se služi i vege hrana, dobro pečeno prasence i dalje kod skoro svih domaćina nema alternativu. Ono što će ih dočekati prilikom kupovine ove jeseni, jeste slabija ponuda i viša cena.
"Već se zahuktalo, čitav dan mi zvoni telefon i traže se prasići na prodaju. Kilogram žive vage prošle godine bio je 230, a sada se kreće od 350 pa sve do 380 dinara. Cene su skočile zbog poskuljpenja hrane za prasiće. Kupcima jeste to mnogo, jer za prase od 30 kilograma sada treba da izdvoje nekoliko hiljada dinara više novca nego prošle godine, ali šta je tu je. Ako slava nije posna, onda je prase za većinu broj jedan na trpezi", rekao je za RINU Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole koji se već godinama bavi uzgojem prasića.
Manje svinja u Srbiji: Priplodni vepar Nebojša nekad "radio" svaki dan, a sad jednom u tri meseca
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Ove godine primetna je i veća potražnja u odnosu na ponudu, jer su mnogi uzgajivači odustali od tovljenja svinja zbog visokih cena repro materijala i slabe računice. Međutim, oni koji su ostali u ovom poslu, može se reći da sada zadovoljno trljaju ruke.
"Prošle sezone na tržištu je bilo čak duplo više prasića nego ove. Koliko god da ih imate, sada to možete da prodate. Otkupna cena po kilogramu je skočila, pa je i zarada bolja. Ali, primetno je da ima sve manje svinja i prasića u ponudi. Ja već godinama imam vepra kog koristim za priplod, ali i ustupam ga drugima. Nekada je imao posla i po dva do tri puta svaki dan, čak su dovodili ljudi krmače iz drugih sela. Sada je Nebojša, tako sam nazvao vepra, "angažovan" jednom u tri meseca. Odustaju ljudi, neće više da se bave svinjama", ističe Dragan.
Savet kupcima: Najbolje pazariti prase teško oko 30 kilograma
Ovaj domaćin iz Topole na svom imanju u selu Zagorica zaokružio je čitav proces proizvodnje kad je u pitanju uzgoj svinja. Prasiće peče i tako prodaje, ali i suši i prerađuje meso, a to je, kako ističe, put od uspeha i bolje zarade u ovom poslu. Za one koji ovih dana idu po prasence otrkiva kako izabrati ono pravo.
"Nema tu neke velike nauke, važno je da prase bude taman. Ni previše mlado, ni previše staro i da ima u rasponu od 27 do 36 kilograma. Da je što bi se reklo - prase tinehdžer. Kupcima bih savetovao da obavezno pogledaju koje je prase rase, čime se hrani i u kavim uslovima je boravio. Ako je u oboro bilo hladno i ekstremno prljavo meso neće biti zadovljavajućeg kvaliteta", poručio je Jovanović.
Za kraj dodaje da je poslednjih godinu dana primetna veća potražnja za autohtonom rasom. Meso moravki pokazalo se kao izuzetno kvalitetno i ukusno, ali broj ovih svinja u Srbiji i dalje je jako mali.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)