PASTIRSKO JELO JEDINSTVENOG UKUSA I MIRISA Specijalitet koji se sprema po tradicionalnoj recepturi i prenosi sa kolena na koleno kroz vekove
Naša zemlja bogata je raznovrsnim i jedinstvenim jelima.
Od čvaraka, preko roštilja, pihtija, sarme, do užičke komplet lepinje. Neki specijaliteti mogu se naći samo u našoj zemlji.
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
USPEĆE VAM IZ PRVOG POKUŠAJA Ovo su 3 trika da vam slavski kolač bude najlepši i najukusniji
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Ipak, ima mnogo srpskih jela za koje većina ljudi ne zna, a spremaju se po tradicionalnoj recepturi i prenose sa kolena na koleno kroz vekove.
Jedno od njih je i specijalitet koji dolazi iz južnih i istočnih krajeva Srbije – belmuž.
Belmuž je godinama unazad bio svakodnevni obrok balkanskih pastira koji se pravashodno spremao u okolini Knjaževca, Svrljiga, Kalne, Sokobanje, Zaječara i Niša. Danas se ovaj specijalitet konzumira u mnogobrojnim srpskim domaćinstvima, a svojim specifičnim ukusom neretko osvaja i turiste koji posete neke od restorana domaće kuhinje u okolini Stare planine, gde se ovo jelo najčešće služi.
Priprema se tako što se sir rastopi na vatri, uz malo vode i ulja, a onda se u to uz neprestano mešanje dodaje kukuruzno brašno, sve dok smesa ne postane gusta. Nakon toga se dodaje so i meša još nekoliko minuta, a tradicionalno se služi uz ovčje kiselo mleko.
Jednostavno pastirsko jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme, do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva. Za Molitvu pod Midžorom, Đurđevdan i druge svečane događaje neizostavni specijalitet na trpezi je belmuž, koji se odskora našao i na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.
Ako se nađete u istočnom delu Srbije obavezno posetite neki od lokalnih restorana kako bi osetili ukus pravog belmuža.
BONUS VIDEO
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
EVO KAKO DA NAPRAVITE UKUSAN PREBRANAC, A DA SIGURNO USPE: I domaćicama POČETNICAMA ovo će biti lako!
Evo kako da napravite najslađi prebranac
POSNE KAKAO KUGLICE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI Savršenstvo ukusa koje je spremno za 15 minuta
Veliki petak je i dan veoma stogog posta, mnogi vernici poste samo na hlebu i vodi.
Komentari(0)