TAJNA BAKINE GIBANICE Tradicionalni recept za ukus i miris kojem nećete moći da odolite
Iako je uobičajen prizor u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom.
To je tradicionalno srpsko jelo nalik na pitu koje kombinuje filo testo (povremeno zamenjeno kvascem) sa kremastom kombinacijom sira i jaja.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Najpopularnija verzija ove svestrane pite popularno je poznata kao gužvara, što znači zgužvano, u kojoj su listovi filo testa natopljeni kremastom mešavinom svežeg kravljeg sira i jaja. Listovi se zatim sloje i peku u obliku tepsije.
Ovo jelo nalik na pitu može se pripremiti u slatkim i slanim verzijama, u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija. U Srbiji se gibanica obično kombinuje sa jogurtom i čini savršenu namirnicu za doručak ili užinu. Poslužen na kriške, takođe je oslonac u svakoj svečanoj prilici, kada se tradicionalno uživa kao hladno predjelo.
SASTOJCI:
500 gr gotovih kora
500 gr sitnog sira
3–5 jaja
čaša jogurta
1 solja kisele vode (obicna voda sa dve kasicice pr.za pecivo)
1/2 solja ulja
1 kasicica soli
PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite pleh sa hartijom za pecenje.
Pripremite preliv: Promesajte jaja, jourt, vodu, ulja i so u jednolicnu masu.
Prvo malo izmutite jaja, pa onda dodajte ostalo.
Postavi se jedna kora na radni sto i poprska se ravnomerno sa malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska sa malo sitnog sira, pa treca i sve tako dok se kore i sir ne potrose. Znaci, sve kore jedna preko druge.
Zatim se uvija u rolat i iseče se na deset jednakih delova. Kako isečete parce, tako ga stavite u pleh.
Poređajte sve parčiče jedan do drugoga u dva reda, ako je plek dugačak. Ako je okrugli, onda poređajte naokolo. Pazljivo prelijte rolatice sa prelivom, tako da svaki rolatić dobije istu količinu preliva, da bi posle bilo jednako soćno. Pecite oko 40 min. ili dok gibanica dobro ne porumeni.
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)