KAKO SE SPREMA KUVANO VINO? Evo koje sve vrste mogu da se kuvaju i koji su najčešći recepti za uživanje u božanstvenom napitku
Dok je napolju hladno ili pada sneg nema ništa lepše nego družiti se sa prijateljima uz kuvano vino. Greje i opušta, a neki ga zovu i narodnim lekom.

Koje vrste vina mogu da se kuvaju i koji su najčešći recepti za uživanje u ovom božanstvenom napitku otkrijte u narednim redovima.
Kuvano vino osim što se tradicionalno pije u zimu, a posebno za praznike, predstavlja i simbol božićnih vašara širom Evrope. Osim što greje, kuvano vino podiže raspoloženje, a mnogi tvrde i da je lekovito.
Ipak, ukoliko se kuvano vino ne spremi kako treba sigurno će vas dočekati jaka glavobolja.
Možda vas zanima:

Evo kako da pripremite najbolje kuvano vino: Samo pazite na 1 stvar i uživaćete tokom praznika
Donosimo vam recept za najukusnije kuvano vino.

KUVANO VINO IMA MNOGO NEOČEKIVANIH KORISTI ZA ORGANIZAM Jedna od prednosti omiljene "poslastice" odraslih se retko pominje (RECEPT)
Kuvano vino je jedan od omiljenih napitaka u zimskom periodu, s obzirom da je veoma ukusno, a predstavlja i dobar razlog za okupljanje prijatelja. Kuvano vino je veoma popularan napitak i u Srbiji.
Možda vas zanima:

Evo kako da pripremite najbolje kuvano vino: Samo pazite na 1 stvar i uživaćete tokom praznika
Donosimo vam recept za najukusnije kuvano vino.

KUVANO VINO IMA MNOGO NEOČEKIVANIH KORISTI ZA ORGANIZAM Jedna od prednosti omiljene "poslastice" odraslih se retko pominje (RECEPT)
Kuvano vino je jedan od omiljenih napitaka u zimskom periodu, s obzirom da je veoma ukusno, a predstavlja i dobar razlog za okupljanje prijatelja. Kuvano vino je veoma popularan napitak i u Srbiji.
Možda vas zanima:

Evo kako da pripremite najbolje kuvano vino: Samo pazite na 1 stvar i uživaćete tokom praznika
Donosimo vam recept za najukusnije kuvano vino.

KUVANO VINO IMA MNOGO NEOČEKIVANIH KORISTI ZA ORGANIZAM Jedna od prednosti omiljene "poslastice" odraslih se retko pominje (RECEPT)
Kuvano vino je jedan od omiljenih napitaka u zimskom periodu, s obzirom da je veoma ukusno, a predstavlja i dobar razlog za okupljanje prijatelja. Kuvano vino je veoma popularan napitak i u Srbiji.
Najčešće se za kuvanje uzima crno vino ali isto tako se mogu kuvati belo i roze. Prema mišljenjima vinskih stručnjaka najbitnije je koristiti voćno vino, koje nema jake tanine i koje biste pili i bez kuvanja. Druga bitna stvar je da se koriste sveži začini.
Nekada se kuvano vino pilo iz specijalnih čaša - pehara, koji su imali poklopce kako mirisi i arome ne bi vetrili. Iako se danas tako ne pije, ono nas ipak omamljuje svojim opojnim mirisom, a osim što je ukusno, kuvano vino je i lekovito.
Pored toga što obiluje vitaminom C, zbog prisustva raznih začina ima antivirusno delovanje te deluje na jačanje imuniteta i protiv prehlade. Kuvano vino se pije dok je toplo i može vas naterati da se malo preznojite.
Shutterstock
Kako se pravi kuvano vino?
Vino ne treba da prokuva već je potrebno da se zagreje do određene temperature. To je oko 75 stepeni jer na toj temperaturi alkohol počinje da isparava. Možete prvo zagrejati samo malo vina sa začinima jer će alkohol mnogo više „izvući“ arome iz začina nego kada se kuva jelo, a posle dodati ostatak vina.
Drugi način kuvanja je da se skuvaju voda i začini, pa da se vino sipa u to neposredno pred služenje.
Začini koji se najčešće dodaju vinu su cimet, karanfilčići, limun, lovor, suve smokve, anis, pomorandža, đumbir, biber, med i šećer.
Ukoliko želite da stavite šećer imajte na umu da se u šerpu prvo stavlja šećer i malo vode da se ušpinuje (ali ne i da požuti), zatim vino, i na kraju začini.
Ukoliko želite da zasladite sa medom, med se stavlja na kraju, kada šerpu skinete sa ringle, a možete i da ga dodate direktno u čaše.
U vino mogu da se dodaju i druga alkoholna pića poput brendija, ruma ili domaće rakije…
Postoji bezbroj recepata za kuvano vino ali je preporuka da prvo počnete sa jednostavnijim, koji ćete iskoristiti kao bazu, a onda nastaviti da eksperimentišete sa ukusima.
Jedan od recepata glasi: pola litra crvenog vina, 1/4 litre vode, tri kašike šećera, ½ kašičice karanfilića, malo cimeta, par kriški pomorandže i malo kore od limuna.
Drugi recept: flaša crnog vina, 1 kriška klementine, 1 štapić cimeta, 1 zvezdasti anis, 3 suve smokve, 4 karanfilčića, 3 kuglice crnog bibera, 50ml brendija. Vino se zagreje, sipaju se začini, a na kraju se sipa brendi.

Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
Komentari(0)