ON JE SRPSKI Vladar sa NAJKRAĆIM STAŽOM, vladao samo 26 dana pre nego što ga je "JEKTIKA" odnela!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Milan Obrenović II (Кragujevac, 19. oktobar 1819 — Beograd, 8. jul 1839), u savremenoj istoriji knez Milan, bio je knez Srbije tokom 26 dana, u periodu od 13. juna do 8. jula 1839. godine. Bio je peto dete i drugi sin kneza Miloša i kneginje Ljubice, i stariji brat budućeg kneza Mihaila.

ON JE SRPSKI Vladar sa NAJKRAĆIM STAŽOM, vladao samo 26 dana pre nego što ga je "JEKTIKA" odnela!
Printscreen:vikipedija

Pre njegovog rođenja su njegovi roditelji imali četiri dece, sina Petra, i ćerke Petriju, Savku i Anu, ali su Petar i Ana preminuli kao deca. Кnez Miloš nije bio veran suprug, i shodno tome je imao mnogo ljubavnica, a bilo je i glasina da kneginja Ljubica ne može više da rađa decu, što je Milošu predstavljalo problem jer nije imao muškog naslednika.

Jednu Miloševu ljubavnicu je Ljubica upucala, zbog čega je Miloš navodno hteo da se osveti, ali je odustao od toga kada je saznao da je Ljubica trudna. Ispostavilo se da je ona nosila njegovog sina Milana.

Od rođenja je bio jako bolešljiv, kao i deca njegovog strica Jovana, Obren i Savka. Roditelji su ga lečili na sve tada dostupne načine i u Srbiji i inostranstv.

Juna 1839. je njegov otac podneo ostavku na mesto kneza, navodeći bolest kao razlog, čime se Milan našao na čelu države. Dok se u istorijskim spisima i radovima često navodilo da je Milan bio previše bolestan da bi znao da je postao knez, službene novine kneževine Srbije navode da je svaki prisutni zvaničnik Miloševe abdikacije lično otišao da čestita Milanu što je postao knez, a i radovi istoričara su navodili dodatne činjenice koje pokazuju da je bio svestan da je postao knez.

Od tuberkuloze je preminuo samo 25 dana po stupanju na vlast, čime je postao vladar sa najkraćim stažom u srpskoj istoriji. Sahranjen je u staroj crkvi Svetog Marka u Beogradu. Posle njegove smrti je stigao berat od turskog sultana Mahmuda II koji je potvrdio Milanovu vladavinu, ali kao izbornog, a ne naslednog kneza, što je uzrokovalo krizu i nedoumicu oko toga ko treba da ga nasledi na čelu Srbije.

Naposletku ga je nasledio maloletni brat Mihailo, umesto koga je do njegovog punoletstva vladalo Namesništvo, kog su činili njegov stric Jevrem, Avram Petronijević i Toma Vučić Perišić.

U savremenoj Srbiji je Milan Obrenović ostao relativno zaboravljen usled vrlo kratke vladavine i života, i uglavnom ga je zasenio poznatiji kralj Milan Obrenović, ili stric vojvoda Milan.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading