TU JE I JEDAN GRAD IZ SRBIJE Pojavila se lista najboljih malih gradova za život, a mi imamo svog predstavnika

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Možete uživati u brojnim barovima i kafićima, ali bez ogromne gužve kakva je, recimo, u Londonu i Parizu.

Novi Sad
Shutterstock

 

Uvek je zanimljivo čuti da se na nekoj stranoj listi dobrih preporuka nađe nešto sa ovih prostora. Sada su u pitanju dva mesta iz Srbije i Crne Gore koja su se našla na spisku najboljih malih evropskih gradova za život u 2023.

Kako pišu na sajtu Nomad Capitalist, brojni podaci govore da je sve više onih koji bi da se skrase u nekom manjem mestu, daleko od gužve metropola, a da su uslovi za život primamljivi, posebno strancima koji beže od ogromnih poreza.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tivat, Crna Gora

Na prvom mestu ove liste je Tivat u Crnoj Gori.

„Ako želite lepotu Monaka, ali dosta povoljnije, onda je ovaj grad na crnogorskom primorju idealan za vas. Ima sve što biste ikada mogli poželeti, uključujući i jahting klub, a jedva da ima 10.000 ljudi. Tivat je okružen prelepim planinama, ima divne plaže, ali nije pretrpan turistima kao druge slične destinacije“, kažu na ovom sajtu.

Kako dalje navode, Crna Gora ima tu atmosferu Evropske unije, ali je i dalje van njenog direktnog uticaja. Jedina zamerka je što, kako kažu, život nije najjeftiniji u Tivtu, ali je zato tu vrlo zgodno za posao i jedno je od najboljih mesta za život u Evropi.

Plovdiv, Bugarska

Ako je vaša definicija najboljeg malog grada u Evropi neki sa bogatom istorijom i kulturom, malo je boljih od Plovdiva u Bugarskoj. To je mnogo mirnije mesto od glavnog grada Sofije. Iako nije na vrhu liste za većinu ljudi, oni koji znaju za Plovdiv, kažu da je to pravi skriveni dragulj. Digitalni nomadi iz celog sveta masovno su hrlili tamo zbog lagodnog života.

U Plovdivu ćete biti unutar EU, a imaćete daleko povoljnije poreze. Tu vam je sve nadohvat ruke, a automobilima je zabranjen pristup centru grada, što vam omogućava da se divite evropskoj prestonici kulture 2019. sa mirom koji zaslužuje

Ako želite da živite među rimskim ruševinama i prelepom prirodom, to je grad za vas.

Portimao, Portugalija

Portimao je drugi po veličini grad u regionu Algarve. I dok ceo kraj vredi videti, Nomad Capitalist izdvaja ovaj specifičan grad u Portugaliji. Nekada je bio centar ribarstva i brodogradnje, ali se od tada razvio u turističko područje poznato po svojim plažama. Ima sunca tokom cele godine, a život je veoma pristupačan i opušten.

Odatle možete i da lako vodite posao onlajn.

Novi Sad Dejan Briza/Alo!
 

Novi Sad, Srbija

Na listi je mesto našao i jedan grad iz Srbije.

„Ako želite da živite na periferiji Evrope, ali u zemlji sa velikim razvojnim potencijalom, onda je Srbija pravo mesto za to. Glavni grad Beograd ima sjajnu atmosferu, ali pravi dragulj Srbije je Novi Sad. Tokom leta to je idilično mesto za život. Prelepa priroda okružuje svaku ulicu. Cene su pristupačne u odnosu na Evropu.“

Možete uživati u brojnim barovima i kafićima, ali bez ogromne gužve kakva je, recimo, u Londonu i Parizu.

„Tu se i dalje oseća ona tradicionalna istočna Evropa bez kiča kog ima u drugim zemljama. Novi Sad možda nije najdinamičniji grad, ali je prelep i blizu je Beogradu, ako se uželite gungule.“

Andora la Velja, Andora

Smeštena između Francuske i Španije, ova mala zemlja je veoma atraktivna lokacija i među državama u Evropi sa najnižim poreskim stopama.

„Međutim, nasuprot tome tu je prilično skup i težak proces imigracije. Ako uspete da prevaziđete te poteškoće, bićete nagrađeni životom u gradu nadomak veoma primamljivih destinacija. Ako krenete na jug, stići ćete do Barselone za manje od tri sata. Ako idete na severoistok, naći ćete se na jugu Francuske. A ako krenete na zapad, bićete u nekom od najlepših nacionalnih parkova na svetu. Osim toga, sama Andora je raj za kupce, a njen nizak PDV znači da ljudi iz cele Španije i Francuske idu upravo tamo da kupuju.“

Na kraju kao zaključak se navodi da i te kako postoje mesta gde možete imati sve prednosti života usred Evrope, na korak od zanimljivih lokacija, ali bez velikih poreza i znatno povoljnije i lagodnije nego u čuvenim metropolama.

Komentari(0)

Loading