DNEVNA DOZA PRAVOPISA Kako se pravilno kaže: "Bogojavljanje" ili "Bogojavljenje"?

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Rešite svaku nedoumicu.

DNEVNA DOZA PRAVOPISA Kako se pravilno kaže: "Bogojavljanje" ili "Bogojavljenje"?
Shutterstock

 

Pravoslavni vernici danas slave praznik posvećen činu Isusovog krštenja i izlaska iz reke Jordan, kada mu je na rame sleteo Duh Božiji u obliku goluba – kao simbol čistote, krotkosti i čovekoljublja. Svojim krštenjem Isus je označio početak svoje propovedi.

Spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči 19. januara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mnogima je nedoumica da li je ispravno reći Bogojavljanje ili Bogojavljenje. Zapravo, jedini tačan oblik jeste Bogojavljenje.

Otvaranje nebesa  je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogledaju nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading