SRPSKI SPLINTER DANAŠNJICE Jedinke ove vrste žive u porodičnim kolonijama, u dubokim podzemnim tunelima (FOTO)

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Ova vrsta živi pod zemljom, u mreži hodnika koje kopa sama

SRPSKI SPLINTER DANAŠNJICE Jedinke ove vrste žive u porodičnim kolonijama, u dubokim podzemnim tunelima (FOTO)
Shutterstock/Tekunica

Tekunica je vrsta glodara koja se u Srbiji može naći na Fruškoj gori, Deliblatskoj peščari i okolini Vlasine. Ova vrsta živi pod zemljom, u mreži hodnika koje kopa sama. Tekunice mogu biti duge do 20 cm i težine od 200 do 400 grama.

 

 

„Na nogama imaju vrlo snažne prste i duge nokte, izduženo telo i kratak rep. Jedinke ove vrste žive u porodičnim kolonijama, u dubokim podzemnim tunelima. Budući da su aktivne tokom dana, vrlo ih je lako uočiti kako se hrane ili veselo igraju na otvorenim travnatim površinama oko ulaza u tunel. Na svaki znak opasnosti oglašavaju se snažnim pištanjem, upozoravajući ostale članove porodice“, pričaju iz organizacije WWF.

SRPSKI SPLINTER DANAŠNJICE Jedinke ove vrste žive u porodičnim kolonijama, u dubokim podzemnim tunelima (FOTO) Shutterstock/Tekunica
 

Dodaje i da staništa tekunica uništava intenzivna poljoprivredna proizvodnja, ali i nestanak velikih stada stoke. Smatra se da je u poslednjih 10 godina brojnost njene populacije umanjena za više od 30 odsto globalno.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading