DA LI STE ČULI ZA BUNAR SVETOG SAVE NA HILANDARU? Voda ima čudotvornu moć, a Svetogorci veruju da će nastupiti kraj vremena kada bude presahnula (VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Jedna od većih svetinja manastira Hilandara je i bunar Svetog Save. Bunar je star koliko i sam manastir.

DA LI STE ČULI ZA BUNAR SVETOG SAVE NA HILANDARU? Voda ima čudotvornu moć, a Svetogorci veruju da će nastupiti kraj vremena kada bude presahnula (VIDEO)
Printscreen/Youtube

U Hilandaru i danas postoji bunar Svetog Save. Nalazi ispod prozora kelije u kojoj se upokojio Sveti Simeon Mirotočivi 1200. godine. Vodu je pronašao Sveti Sava prilikom gradnje manastira krajem XII veka i danas se smatra čudotvornom. Za bunar je vezana i jedna legenda po kojoj, kada voda u bunaru presahne i čudotvorna loza Svetog Simeona prestane da rađa to će biti znak de je došao kraj vremena. U 800 i više godina istorije manastira Hilandara do sada se to nikada nije dogodilo.

Sveti Sava je kopao ovaj bunar 1198. godine, do dana današnjeg nije presušio. To je jedno veliko čudo i radost za sve vernike. Svako ko dođe se umiva zajedno sa monasima i pije pomalo vode kao blagoslov. 

Misli se da je Hilandar sazidan na steni, jer je ravnica oko manastira nekada bila pod vodom, a zna se da je danas na oko 30 metara nadmorske visine, jer uvek su se mora povlačila.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bunar Svetog Save se nalazi tačno na sredini, između kelije Svtog Simeona,u kojoj je preminuo, i loze Svetog Simeona, koja je iznikla iz kamena čiji plodovi pomažu nerotkinjama da dobiju potomstvo. Tako, već sedamstotina godina.

U bunaru Svetog Save, voda ključa sa dna. Fina, pitka, slatka, uvek hladna voda. To je bilo omiljeno mesto proigumana Save.

Pre nekoliko desetina godina, primeti on mačke kako se igraju oko bunara, koji nije bio pokriven. U trenutku vide da jedne mačke nema i on pozva radnike - jer manastir često ima radnu snagu za imanje i druge poslove napolju - i oni počeše da izvlače vodu. Dođoše do dna ali mačke nije bilo. Trud, međutim nije bio uzaludan, jer su očistili bunar i stavili hlor. Sutradan, primetiše svi, sa donje strane manastira, u bazenima belu vodu. Malo se začudiše, ali brzo odgonetnuše; naime, ranije se mislilo da se ti bazeni, iz kojih se zaliva sve što raste u Hilandaru, pune iz nekog malog izvora; sada je postalo jasno da voda iz bunara otiče ispod manastira i tako bašta, zahvaljujući  bunaru Svetog Save, nikada nije ugrožena sušom.

Izvor: hilandar, srbijuvolimo, priče sa svete gore

Komentari(0)

Loading