IZGRADNJU MANASTIRA POMOGAO MIHAJLO PUPIN Večna kuća kralja Petra Drugog Karađorđevića i Jovana Dučiča u Sjedinjenim Američkim Državama

J. K.

12:12

Zanimljivosti 0

Manastir je sagradio prvi srpski episkop u Americi Mardarije Uskoković. Sagrađen je u doba velike depresije krajem 20-ih i početkom 30-ih godina 20. veka.

IZGRADNJU MANASTIRA POMOGAO MIHAJLO PUPIN Večna kuća kralja Petra Drugog Karađorđevića i Jovana Dučiča u Sjedinjenim Američkim Državama
Printscreen

 

Episkop Mardarije je pravio velika odricanja te je u to doba nastala izreka „Crkvu gradi a umire od gladi“. Izgradnju je novčano pomogao i Mihajlo Pupin sa 30.000 dolara.. Zemljište na kome je manastir sagrađen kupio je episkop Mardarije Uskoković. Episkop Dionisije Milivojević je 1942. kupio osam i 1943. pet hektara zemlje koji su pripali manastiru.

Prvi Srpski crkveno-narodni sabor u manastiru održan je od 1. do 5. septembra 1927. U Libertivilu je 1935. održana konvencija SNS (Srpski narodni savez), na kojoj je jedan delegat u duhu tadašnje politike i u vezi sa promenom naziva Kraljevine SHS u Kraljevina Jugoslavija, predložio da se srpski manastir u Libertivilu pretvori u jugoslovenski, a na njemu istakne mesto srpske jugoslovenska zastava. Taj predlog je jednoglasno odbijen.

Manastirska crkva, svojevremeno duhovni centar episkopije, podignuta je u prepoznatljivom, ruskom Novgorod stilu, što nije nimalo slučajno. Zanimljivo je reći da Mardarije u Ameriku dolazi u službi Ruske crkve, direktno iz Moskve, gde se školovao, ali neprestano radi na tome da Srbi uspostave svoju Episkopiju, u čemu su ga i Rusi podržali. Zemlju na kojoj su manastir, groblje i vladičanski konak kupio je sopstvenim novcem, koga je dugo skupljao. A prilikom izgradnje crkve je obavljao i fizičke poslove, iako već ozbiljno narušenog zdravlja kao posledica već poodmakle tuberkuloze.

Telo episkopa Mardarija Uskokovića sahranjeno je 18. decembra 1935. u manastirskoj crkvi. Na sahrani episkopa Mardarija prisustvovalo je 200 lica, 40 pravoslavnih sveštenika, od čega 12 srpskih. Tu je sahranjen I čuveni srpski pesnik Jovan Dučić 1943. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2000. i preneseni u rodno Trebinje. U crkvi Svetog Save je 14. novembra 1970. sahranjen i kralj Petar Drugi Karađorđević, na čijoj sahrani je prisustvovalo preko 25.000 Srba, više od 400 američkih pilota i visoki predstavnici SAD. Njegovo telo je januara 2013. ekshumirano i preneseno u Srbiju.

Na groblju se nalazi i spomenik generalu Dragoljubu Mihailoviću koji je podigla OS „Ravna Gora“. Pored spomenika Dragoljubu Mihailoviću, nalaze se i spomenici vojvodi Momčilu Đujiću i Pavlu Đurišiću. Spomenik Pavlu Đurišiću je uz odobrenje njegove porodice premešten 2007. sa drugog dijela groblja u novoosnovanu „Aleju srpskih velikana“, koja je zajedno sa sva tri spomenika osveštana 20. maja 2007. u prisustvu članova srpskih nacionalnih organizacija i crkvenih starešina.

U sklopu manastirskog kompleksa je i zgrada koja je podignuta za potrebe Dečjeg pravoslavnog kampa, gde su se tokom letnjih meseci okupljali mališani iz svih krajeva Amerike, ali i iz Evrope i Srbije. Kamp već duže vreme ne služi svrsi, kao ni Bogoslovija, koja je ovde bila smeštena godinama, da bi pre izvesnog vremena premeštena u obližnji manastir Nova Gračanica.

Komentari(0)

Loading