I NAŠ KRALJ JE VOLEO DA SE TETOVIRA Za ovaj kuriozitet znao je jako mali broj ljudi, EVO KAKO JE IZGLEDALA!

Lepote Srbije

17:30

Zanimljivosti 0

Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević imao je tetovažu! I to preko celih grudi!

I NAŠ KRALJ JE VOLEO DA SE TETOVIRA Za ovaj kuriozitet znao je jako mali broj ljudi, EVO KAKO JE IZGLEDALA!
Printscreen: vikipedija

Tetovaža kralja Aleksandra prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, sa mačem u jednom i šarom u drugoj kandži. Iznad orla nalazila se kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva. Izgled ove ptice bio je sličan germanskim heraldičkim motivima sa pruskih plemićke grbove, ali nije bio identičan.

To da je jugoslovenski kralj "Ujedinitelj" bio tetoviran decenijama je bilo potpuno nepoznato. Podatak je otkrio tek đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu "Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije", u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže.

Izgled tetovaže možete pogledati OVDE!

 

Kao što se nije znalo da postoji, tako se sa sigurnošću ne zna ni koja joj je bila simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi. To nije bila retkost među vladarima onog vremena, ali izbor simbola je neobičan naročito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva čiji je ovo bio simbol.

Zato je, istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inače drevni simbol moći - sa njim su prikazivani i Zevs i Juputer, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.

Izvor: dnevno

Komentari(0)

Loading