NEVEROVATNO OTKRIĆE U VOJVODINI U grobnicama pronađene kosti obojene u crveno

I upotreba okera i natprosečna visina pokojnika koji su živeli u ovom delu Evrope na prelazu iz 4. u 3. milenijum, gde je prosečna visina bila oko 1,6 metara, ukazuju da su pokojnici bili došljaci

NEVEROVATNO OTKRIĆE U VOJVODINI U grobnicama pronađene kosti obojene u crveno
Printscreen

Veoma zanimljivo arheološko otkriće u Srbiji načinjeno je pre nekoliko godina, ali je tek nedavno objavljeno. Naši arheolozi u saradnji sa kolegama iz Poljske otkrili su neobične humke dvojice muškaraca u Vojvodini.

Njihova tela su bila prekrivena crvenom bojom pre 5.000 godina, a naučnici smatraju da se radi o došljacima poreklom iz stepa južne Rusije ili Ukrajine.

Arheološka iskopavanja dve velike humke sprovedena su 2016-2018. godine u saradnji sa Vojvođanskim muzejom.
Skeletni ostaci muškaraca, koje su otkrili poljski arheolozi, najverovatnije su pripadali ljudima Jamnaja kulture (3.300-2.600. g.p.n.e.) iz stepa južne Rusije ili Ukrajine. Obe sahrane su datovane oko 2.800-2.600. g.p.n.e, piše portal „Sve o arheologiji“.

Cilj istraživanja bile su dve velike humke, prečnika 40 metara i visine 3-4 metra, koje se nalaze u Šajkaškoj oblasti, na donjoj Tisi, na samoj zapadnoj ivici evroazijske stepe. U svakoj od njih bile su po dve prostrane, drvene grobne odaje.

Humke otkrivene u Vojvodini su najzapadnije grobnice nomadske zajednice Jamnaja kulture.

Otkrio ih je Institut za arheologiju i etnologiju Poljske akademije nauka (IAEPAN) u dve velike humke koje su prvi put iskopane između 2016-2018, čiji su rezultati studije tek sada objavljeni. Projekat „The Danubian route of the Yamanya culture“ finansirao je Nacionalni naučni centar u Krakovu, a sproveden je u saradnji sa Vojvođanskim muzejom u Novom Sadu.

Dr Pjotr Vlodarčak iz IAEPAN-a, koji je vodio iskopavanja, primetio je nedostatak grobnih priloga, ali navodi da je oker boja viđena kao „sveta boja“ za važne pogrebne rituale.

"Grobovi koje smo otkrili nisu bili spektakularno opremljeni, ali je crvena boja kostiju privukla pažnju. To je bilo zbog upotrebe okera za posipanje ili bojenje tela mrtvih", rekao je dr Pjotr Vlodarčak.

Skeletni ostaci su pripadali krupnim muškarcima visine preko 1,8 metara.

"I upotreba okera i natprosečna visina pokojnika koji su živeli u ovom delu Evrope na prelazu iz 4. u 3. milenijum, gde je prosečna visina bila oko 1,6 metara, ukazuju da su pokojnici bili došljaci. Ritual sa upotrebom okera i postavljanje pojedinačnih sahranjivanja u velike humke povezuje se sa zajednicama koje naseljavaju istočnoevropske stepske oblasti", istakao je dr Pjotr Vlodarčak.

Printscreen
 

 

Genetske studije skeletnih ostataka pokazuju da su pokojnici ili došli sa istoka ili su bili direktni potomci došljaka. Uzeti su i uzorci iz kostiju za analizu izotopa, koje omogućavaju da se, između ostalog, odredi i ishrana.

"Nismo bili iznenađeni što su pokojnici konzumirali mnogo mesa, jer su se ove zajednice bavile uzgojem stoke", navodi arheolog

Neobična visina sahranjenih govori da su pokojnici poreklom iz stepa južne Rusije ili Ukrajine, koji su put u Vojvodinu našli pre oko 5.000 godina kao deo nomadske zajednice.

Arheolozi misle da su ovi muškarci bili vođe zajednice. Neke od grobnica Jamnaja kulture bile su bogato opremljene oružjem, nakitom i dekorisanim posudama.

Sličnosti se mogu naći sa kulturom Jamnaja, arheološkom kulturom kasnog bakarnog i ranog bronzanog doba, koja je sahranjivala svoje mrtve prekrivene okerom u tumulima (kurganima) koji sadrže jednostavne grobne komore za sahranjivanje.

 

Komentari(0)

Loading