OVO JE NAJDUŽA ULICA U SRBIJI Proteže se kroz dva mesta i ima više od 700 brojeva, evo gde se nalazi!

J. K.

15:15

Zanimljivosti 0

Mnogi misle da je Beogradski bulevar Kralja Aleksandra najduža ulica u Srbiji, ali to je ipak Novosadska ili nekadašnja, ulica Maršala Tita.

OVO JE NAJDUŽA ULICA U SRBIJI Proteže se kroz dva mesta i ima više od 700 brojeva, evo gde se nalazi!
Printscreen

 

Dugačka je 12,5 kilometara i sadrži više  700 brojeva samo u jednom svom delu, a u ovoj ulici žive i meštani Temerina i Bačkog Jarka.

Ova ulica stara je više od dva veka i pamti mnogo toga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Šezdesetih godina prošlog veka u njoj se nalazilo svega nekoliko kuća, da bi nakon toga ljudi počeli da kupuju placeve, a stambeni objekti da se nižu.

Novosadska ulica dugo je bila prva stanica poštanskih kočija koje su dolazile iz Beča, pa su preko Petrovaradina išle za Temišvar i Brašovan.

Kada krenete iz Bačkog Jarka na primer, naići ćete na staru arhitekturu podunavskih Švaba koji su živeli tu pre Drugog svetskog rata, potom na kulturno–istorijsko nasleđe iz perioda posle Drugog svetskog rata – Etno brvnaru, a na tom putu prema Temerinu, iza leđa vam ostaje i stari Vatrogasni dom.

I potreba za verom i tradicijom ostala je na glavnoj ulici, pa su svi hramovi ostali upravo na ovoj, “žili kucavici” dva spojena vojvođanska mesta.

Od ulaska u Bački Jarak, pa do izlaska iz Temerina, najduža ulica u Srbiji, Novosadska ulica, duga je 12,5 kilometara.

Zbog brojnih semafora, ukoliko se u ovu pustolovinu uputite automobilom, potrebno vam je od 15 do 20 minuta da je pređete.

Komentari(0)

Loading