SVAKODNEVNI ŽIVOT NAJVEĆEG SRPSKO NAUČNIKA Kako se hranio Nikola Tesla i šta je savetovao ljude oko sebe o ishrani

Govorio je svima – nemojte se prejedati i nemojte žuriti na onaj svet

SVAKODNEVNI ŽIVOT NAJVEĆEG SRPSKO NAUČNIKA Kako se hranio Nikola Tesla i šta je savetovao ljude oko sebe o ishrani
Shutterstock

 

O životu našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle ispričane su mnoge priče,  tako da ponešto znamo i o njegovim "čudnim" navikama u ishrani. Potpuno se odrekao mesa, a iz današnjeg ugla gledanje njegov jelovnik je bio vegeterijanski. 

Duže od dve decenije Milijan Stojanić, inspirisan Tesla priznanjima za gastronomiju, bavio se istraživanjem jelovnika najumnijeg naučnika srpskog porekla, kroz njegov put u Evropi i Americi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ono što je njega nekada nosilo kroz život jesu ti mlečni proizvodi, mlečne prerađevine, med, poneki konjak, odnosno viski, malo vina, ali sve sa merom. Ai i to je redukovao i vremenom izmenio način ishrane."

Nikola Tesla je jeo dva puta dnevno, bilo da je bio u Smiljanu, u Evropi, u Americi. I ono što je govorio svima – nemojte se prejedati i nemojte žuriti na onaj svet",  dodaje Stojanić.

Tesla nikada nije jeo iz okruglih tanjira

"Nikola Tesla, kada je bio mali nije umeo da piše i crta desnom rukom, nego je sve to radio levom rukom i vrlo teško je pravio krugove, onda kada su učiteljica ili nastavnik tražili od njega i on je to bukvalno omrzao", kaže Stojanić.

Odrastajući kao dete pravoslavnog sveštenika, čuveni naučnik pridržavao se i navika koje je stekao u detinjstvu. Uz sve specifičnosti oko ishrane, Nikola Tesla je celog života i postio. Tako da je do kraja života nosio isti konfekcijski broj.

Komentari(0)

Loading