Jeleni vam jedu iz ruke, toliko su pitomi da sve deluje kao bajka: Jelenov greben godinama je prava turistička atrakcija (FOTO)

13:00

Turizam 0

Selo Olimje u Sloveniji pre tri godine i zvanično je proglašeno za najlepše selo u Evropi. Nestvarna prirodna lepota, ali i izuzetno kulturno-istorijsko bogatstvo samo su dodatno doprineli dobijanju ove laskave titule. Ono po čemu je takođe posebno jeste da je ovo selo najpoznatiji dom pitomih jelena koji vam ovde bukvalno jedu iz ruke. Na imanju od osam hektara živi krdo koje broji preko 100 jelena, košuta i muflona koji su postali prava atrakcija ovog sela u Sloveniji.

jelenov greben
rina

- Jeleni ovde borave preko 30 godina, tačnije od 1989. godine. Prvo su dovedeni zbog ispaše, a kasnije je ovde nastalo turističko seosko imanje, po njima i nazvano Jelenov greben. Oni su jako pitomi, obožavaju ljude koji ih hrane i maze. Trudimo se da svako kod ovde dođe, zaista da se oseća kao kod kuće ali i da doživi neverovatno iskustvo, kaže za RINU Borut Ježovnik, vlasnik imanja.

U posao je uključena čitava porodica i trude se da svake godine povećaju broj smeštajnih kapaciteta. Osim jelena koji su najveća atrakcija na Jelenovom grebenu ima još dosta intersantnih sadržaja. Poseban kuriozitet svakako je to što se tu jede samo ono što se proizvede na imanju.

 

- Primera radi nemamo kod nas sokova i proizvoda što se kupuju inače po prodavnicama, niti bilo šta slično. Sve je domaće i sve je autentičnoo. Da radimo pravu stvar pokazuje i to da svaki gost koji dođe skoro uvek se vraća u Olimje ili preporuči to svojim prijateljima. Ovde imamo jednog našeg prijatelja iz Srbije, koji je došao na kratko, a ostao da živi evo već dvadeset godina, uz osmeh dodaje Borut.

Fascinantna šetnja kroz krdo pitomih jelena u Olimju moguća je svaki dan za vreme rada Jelenovog grebena. U lokalnoj prodavnici može se kupiti hrana za njih, nakon čega će vam oni jesti iz ruke. Fotografisanje kao večna uspomena sa ovog jedinstvenog mesta je neizbežno.

 

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading