Oživljavanje sela Gostuša: Kako je jedno zaboravljeno selo postalo turistički dragulj

18:00

Turizam 0

Smešteno na padinama Stare planine, selo Gostuša je dugo bilo zaboravljeno od strane savremenog sveta. Danas, zahvaljujući naporima lokalne zajednice i zaljubljenika u prirodu i tradiciju, ovo malo selo postaje sve popularnija destinacija za turiste koji traže autentičan doživljaj srpskog sela.

Oživljavanje sela Gostuša: Kako je jedno zaboravljeno selo postalo turistički dragulj
Shutterstock/Vodopad Bigar

Oživljavanje tradicije

Gostuša, poznata i kao "kameno selo", jedinstvena je po svojoj arhitekturi. Kuće su građene od kamena i blata, sa krovovima od kamenih ploča, što čini ovo selo jedinstvenim primerom tradicionalnog graditeljstva na Balkanu. Ove kuće, stare više od jednog veka, pažljivo su obnovljene kako bi sačuvale svoj autentični izgled, ali i bile prilagođene modernim potrebama posetilaca.

Eko-turizam i održivost

Gostuša je postala primer uspešnog razvoja eko-turizma. Lokalne inicijative su usmerene na održivi razvoj, pa su u selu postavljeni solarni paneli, sistemi za prikupljanje kišnice i organski vrtovi. Turisti ovde mogu da uživaju u prirodi bez narušavanja njenog balansa, što Gostušu čini idealnom destinacijom za ljubitelje prirode i ekologije.

Aktivnosti za posetioce

Posetioci Gostuše mogu uživati u raznovrsnim aktivnostima koje selo nudi. Planinarenje i biciklizam su među najpopularnijim, s obzirom na predivne pejzaže Stare planine. Takođe, organizovane su ture kroz selo koje omogućavaju posetiocima da nauče više o tradicionalnom načinu života, uključujući pravljenje domaćih proizvoda poput sira, meda i rakije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kulturna baština i festivali

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gostuša je bogata kulturnom baštinom. Lokalna zajednica redovno organizuje manifestacije i festivale koji slave tradiciju i običaje ovog kraja. Jedan od najpoznatijih je Festival kamene arhitekture, koji svake godine privlači arhitekte, umetnike i turiste iz svih krajeva sveta. Ovi događaji ne samo da promovišu kulturnu baštinu, već i podstiču ekonomski razvoj sela.

Gostoprimstvo i smeštaj

Smeštaj u Gostuši je prilagođen različitim potrebama posetilaca. Gostima su na raspolaganju obnovljene kamene kuće koje pružaju autentičan osećaj života u selu, ali sa modernim komforom. Lokalni stanovnici su poznati po svom gostoprimstvu i rado će podeliti priče i iskustva sa posetiocima, čineći njihov boravak nezaboravnim.

Gostuša je savršen primer kako se očuvanje tradicije i prirode može uskladiti sa modernim turizmom. Oživljavanje ovog zaboravljenog sela ne samo da je donelo novi život lokalnoj zajednici, već je i stvorilo jedinstvenu destinaciju koja privlači turiste iz celog sveta. Ukoliko tražite autentično iskustvo srpskog sela, sa predivnom prirodom i bogatom kulturnom baštinom, Gostuša je pravo mesto za vas.

 

šarganska osmica

SVETSKA A NAŠA SELA – Mokra Gora, Gostilje i Tršić

Turizam

13:00

28 jun, 2024

Mokra Gora, Gostilje i Tršić naši su kandidati za najbolja sela Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. Odluku je donela nacionalna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a proglašenje će biti u oktobru. Cilj te inicijative je da se seoskim turizmom podstakne ruralni razvoj i dobrobit lokalne zajednice.

Komentari(0)

Loading