Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogled oduzima dah! (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Nacionalni park Đerdap po mnogima je jedan od najlepših predela Srbije. Proteklih godina Donji Milanovac i Kladovo beleže značajan rast broja turista, pre svega stranaca, koji dolaze kruzerima. Ovog leta računaju pre svega na domaće goste.

Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogled oduzima dah! (FOTO)
Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče

Kada se pogleda sa Kapetan Mišinog brega, Dunav kod Donjeg Milanovca izgleda kao more.

Donji Milanovac je po broju sunčanih dana prvi u Srbiji. Ovaj gradić na Dunavu je poslednjih godina sve popularniji među domaćim i stranim turistima.

– Sa velikim brojem vaučera Ministarstva turizma, radimo vrlo ozbiljno i sve kapacitete popunjavamo u toku sezone a i nakon toga – kaže Predrag Radaković, direktor TO Donji Milanovac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogled oduzima dah! (FOTO) Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najveći nacionalni park u Srbiji

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Donji Milanovac je u središtu Nacionalnog parka Đerdap. Najveći nacionalni park u Srbiji obiluje prirodnim lepotama, brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Za posetioce se organizuju šetnje planinskim stazama, ali po strogim pravilima.

– Moraju unapred da nam se najave, da bi mi obezbedili pratnju čuvara ili drugih ovlašćenih lica, upravljača zaštićenim područjem – rekla je Jelena Bujdić Krečković iz Nacioalnog parka Đerdap.

U Đerdapskoj klisuri čekaju vas i “Lepenci”, nekadašnji stanovnici neolitskog naselja Lepenski vir.

Vladimir Nojković, direktor “Lepenskog vira” kaže da je Đerdap zvanično jedno od najstarijih naseljenih područja na tlu Evrope.

– Smatramo da smo i mi, kao jedan segment tog kulturnog nasleđa, doprineli da čitavo ovo područje bude što atraktivnije – istakao je Nojković.

Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogled oduzima dah! (FOTO) Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče
 

Dunav u Srbiji drži dva rekorda

Na svom putu do Crnog mora, Dunav u Srbiji drži dva rekorda. Najširi je kod Golupca, preko šest kilometara, a ovde u Đerdapskoj klisuri je najdublji i svakako najlepši.

Krstarenje brodom kroz klisuru dok se iznad vas uzdužu okomite strane Miroča je nezaboravan doživljaj. Samo sa vode se može videti i Trajanova tabla. O osvajanjima slavnog rimskog imperatora svedoče i ostaci njegovog mosta kod Kladova. Aleksandra Vasiljević iz TO Kladovo kaže da je most bio dugačak 1.097 metar i sastojao se od 20 stubova.

– Danas na našoj obali imamo ostatke jednog stuba, na rumunskoj obali takođe, i oni pored tvrđave Fetislam predstavljaju jedan važan turistički potencijal u našoj opštini – kaže Vasiljevićeva.

U Donjem Milanovcu i Kladovu kažu da je dolazak preko tri stotine stranih kruzera, koliko ih je bilo najavljeno, neizvestan. Nadaju se da će domaći gosti, kojih je iz godine u godinu sve više, ovog leta u još većem broju uživati u lepotama Đerdapa.

(dnevno)

 

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading