Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogled oduzima dah! (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Nacionalni park Đerdap po mnogima je jedan od najlepših predela Srbije. Proteklih godina Donji Milanovac i Kladovo beleže značajan rast broja turista, pre svega stranaca, koji dolaze kruzerima. Ovog leta računaju pre svega na domaće goste.

Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogled oduzima dah! (FOTO)
Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče

Kada se pogleda sa Kapetan Mišinog brega, Dunav kod Donjeg Milanovca izgleda kao more.

Donji Milanovac je po broju sunčanih dana prvi u Srbiji. Ovaj gradić na Dunavu je poslednjih godina sve popularniji među domaćim i stranim turistima.

– Sa velikim brojem vaučera Ministarstva turizma, radimo vrlo ozbiljno i sve kapacitete popunjavamo u toku sezone a i nakon toga – kaže Predrag Radaković, direktor TO Donji Milanovac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogled oduzima dah! (FOTO) Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najveći nacionalni park u Srbiji

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Donji Milanovac je u središtu Nacionalnog parka Đerdap. Najveći nacionalni park u Srbiji obiluje prirodnim lepotama, brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Za posetioce se organizuju šetnje planinskim stazama, ali po strogim pravilima.

– Moraju unapred da nam se najave, da bi mi obezbedili pratnju čuvara ili drugih ovlašćenih lica, upravljača zaštićenim područjem – rekla je Jelena Bujdić Krečković iz Nacioalnog parka Đerdap.

U Đerdapskoj klisuri čekaju vas i “Lepenci”, nekadašnji stanovnici neolitskog naselja Lepenski vir.

Vladimir Nojković, direktor “Lepenskog vira” kaže da je Đerdap zvanično jedno od najstarijih naseljenih područja na tlu Evrope.

– Smatramo da smo i mi, kao jedan segment tog kulturnog nasleđa, doprineli da čitavo ovo područje bude što atraktivnije – istakao je Nojković.

Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogled oduzima dah! (FOTO) Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče
 

Dunav u Srbiji drži dva rekorda

Na svom putu do Crnog mora, Dunav u Srbiji drži dva rekorda. Najširi je kod Golupca, preko šest kilometara, a ovde u Đerdapskoj klisuri je najdublji i svakako najlepši.

Krstarenje brodom kroz klisuru dok se iznad vas uzdužu okomite strane Miroča je nezaboravan doživljaj. Samo sa vode se može videti i Trajanova tabla. O osvajanjima slavnog rimskog imperatora svedoče i ostaci njegovog mosta kod Kladova. Aleksandra Vasiljević iz TO Kladovo kaže da je most bio dugačak 1.097 metar i sastojao se od 20 stubova.

– Danas na našoj obali imamo ostatke jednog stuba, na rumunskoj obali takođe, i oni pored tvrđave Fetislam predstavljaju jedan važan turistički potencijal u našoj opštini – kaže Vasiljevićeva.

U Donjem Milanovcu i Kladovu kažu da je dolazak preko tri stotine stranih kruzera, koliko ih je bilo najavljeno, neizvestan. Nadaju se da će domaći gosti, kojih je iz godine u godinu sve više, ovog leta u još većem broju uživati u lepotama Đerdapa.

(dnevno)

 

 

Gradovi sa dušom: Najlepše male varoši Srbije

Gradovi sa dušom: Najlepše male varoši Srbije

Turizam

10:00

29 maj, 2024

Istražite šarm malih varoši širom Srbije koje nude autentično iskustvo i bogatu istoriju. Gradovi kao što su Sremski Karlovci, Vrnjačka Banja, Sombor, i Knjaževac, predstavljaju skrivena blaga koja čekaju da budu otkrivena.

Komentari(0)

Loading