BLISTAVA SLIKA IZ ZAPADNE SRBIJE Obilne padavine donele jednu dobru stvar, napunilo se Zaovinsko i Zlatarsko jezero

19:00

Turizam 0

Na ovo se čekalo mesecima

BLISTAVA SLIKA IZ ZAPADNE SRBIJE Obilne padavine donele jednu dobru stvar, napunilo se Zaovinsko i Zlatarsko jezero
Rina

Sa polupraznih jezera na zapadu Srbije prethodnih meseci stizale su alarmantne slike golih stena i živog blata. Tek nakon obilnih padavina jezero Zaovine je konačno puno skoro do vrha.

"Od kako su pali sneg i kiša, stanje se znatno popravilo. Voda je upumpavana sa Drine tako da je nivo skoro pri samom vrhu. To nas zaista raduje, jer su one slike kod svih nas meštana budile jezu ali i strah od pokretanja kliišta", kažu za RINU meštani Zaovina.

Osim Zaovinskog konačno se napunilo i Zlatarsko jezero na Kokinom Brodu kod Nove Varoši. Nivo ovog jezera prethodnih meseci je bio toliko nizak da su iz vode izronili i ostaci crkve i nadgrobnih spomenika koji su potopljeni polovinom prošlog veka. Sanovnici ovih područja plašili su se da zbog pada vodostoja ne dođe do pomora biljnog i životieskog sveta, ali to se nije desilo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Stručne službe Drinsko-Limskih HE redovno obilaze i snimaju stanje akumulacija, ispituje se kvalitet voda, a sve u skladu sa vodnom dozvolom. Izveštaji su se redovno dostavljali vodnoj inspekciji i Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“. Nizak nivo akumulacija koji smo imali prethodnih meseci nije uticao da biljni i životinjski svet bude ugrožen, kažu u EPS-u.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici. Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading