TARA NEĆE BITI "ZLATIBORIZOVANA" Maksimalno će se zaštititi zemljište i šume na srpskoj planinskoj lepotici, MOĆI ĆETE DA UČESTVUJETE

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Možete da odahnete! A imaćete i priliku da svoje predloge i sugestije dostavite opštini Bajina Bašta kada Plan bude na javnom uvidu.

TARA NEĆE BITI "ZLATIBORIZOVANA" Maksimalno će se zaštititi zemljište i šume na srpskoj planinskoj lepotici, MOĆI ĆETE DA UČESTVUJETE
Foto: Rina

Nakon što je lokalna samoprava u Bajinoj Bašti predložila novi regulacioni plan po kom se najlepši deo planine Tare opredeljuje za građevinsko zemljište, pokrenuta je peticija Stop zlatiborizaciji Tare. Peticija se deli društvenim mrežama, a povodom toga oglasio i glavni urbanista ove opštine, Miloš Jelisavčić, navodeći da su podaci izneti u obrazloženju peticije neistiniti.

"U skladu sa smernicama iz Prostornog plana područja posebne namene NP Tara, Opština Bajina Bašta donela je odluku i pokrenula postupak izrade novog Plana generalne regulacije područja Račanska Šljivovica na Tari. Materijal, koji je bio izložen na rani javni uvid, predstavlja samo digitalizovan stari plan koji je usvojen još 2007. godine, a navedenim materijalom predložena je manja površina građevinskog zemljišta u odnosu na stari plan koji je još uvek na snazi", rekao je arhitekta Jelisavčić.

On je istakao da je trenutno u toku pribavljanje uslova nadležnih institucija i izrada nacrta Plana, čije izlaganje na javni uvid se očekuje početkom sledeće godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ovim putem pozivamo sve zainteresovane građane i potpisnike ove peticije, da uzmu učešće u izradi ovog Plana, kao i da svoje predloge i sugestije dostave opštini Bajina Bašta kada Plan bude na javnom uvidu", naglasio je Jelisavčić i dodaje:

"Kao i kod planova za Oslušu i Sokolinu, kroz insistiranje na povećanju minimalne površine parcele, smanjenju planirane spratnosti i poštovanju tradicionalne materijalizacije objekata, stav Opštine Bajina Bašta je da se uredi gradnja na građevinskom zemljištu, kao i da se maksimalno zaštiti neizgrađeno poljoprivredno i šumsko zemljište", zaključio je glavni urbanista opštine Bajina Bašta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading