ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICA RAJINOVAČKA Uz lekoviti izvor, manastir Rajinovac je poznat po čuvanju ove svetinje iz XV veka (FOTO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Po medijima je manastir Rajinovac svojevremeno postao poznat jer je u njega odlazila da se pričesti i verovatno još uvek odlazi poznata srpska folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović koja je u njemu tražila oprost grehova i nalazila mir.

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICA RAJINOVAČKA Uz lekoviti izvor, manastir Rajinovac je poznat po čuvanju ove svetinje iz XV veka (FOTO)
Printscreen

Selo Begaljica pored Grocke i Beograda je mesto gde tihuje Manastir Rajinovac i čudotvorna ikona Bogorodica Rajinačka za neplodnost i dobijanje dece.

Manastir Rajinovac je mesto koje tek treba da se otkrije i čija snaga i blagodat čekaju tiho i strpljivo narod pravoslavni i verni da im podeli svoje blagoslove od Boga date.

Uz lekoviti i čudotvorni izvor koji protiče ispod Crkve Rođenja Presvete Bogorodice i koji pomaže mnogima od raznih bolesti, manastir Rajinovac čuva i jednu svetinju iz XV veka koja danas mnogo znači svima, a to je čudotvorna ikona Presveta Bogorodica Rajinovačka kojoj se upućuje molitva za dobijanje dece.

Po medijima je manastir Rajinovac svojevremeno postao poznat jer je u njega odlazila da se pričesti i verovatno još uvek odlazi poznata srpska folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović koja je u njemu tražila oprost grehova i nalazila mir.

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICA RAJINOVAČKA Uz lekoviti izvor, manastir Rajinovac je poznat po čuvanju ove svetinje iz XV veka (FOTO) Printscreen
 

Sve njihove ikone su osveštane, imaju i ikonu Gospoda Isusa Hrista Pantokratora.

Manastir Rajinovac se nalazi na lepom mestu, spolja skladan i dostojanstven, uredan i tih. Čim uđete u dvorište manastira, koji je inače ženski manastir sa monahinjama, osetite njihovu posvećenost da sve bude uredno.

Ikoni Presvete Bogorodice Rajinovačke vernici pristupaju sa molitvama za neplodnost, odnosno da dobiju decu. Svako ko ne može iz nekog razloga da ima decu, a takvih ima u puno u zemlji Srbiji, sterilitet i bela kuga haraju, trebalo bi da dodje u manastir Rajinovac da mu se očita molitva za dobijanje poroda ispred čudotvorne ikone Bogomajke. Čudotvorna ikona Majke Božije iz manastira Rajinovac kao blaga majka uslišava želje i daje blagoslov verujućima i usrećuje njihov dom decom i porodom.

Osim čudotvorne ikone Bogorodice manastir Rajinovac ima i česticu Svetog Luke, kao i čestice još dva svetitelja. I svuda se oseća ta blagodat i pozitivno svetlo koje svetli u duši onoga ko u hram uđe.

Osim toga veruje se da lekoviti i čudotvorni izvor vode koja prolazi ispod crkve i koju Sveta liturgija, Sveta Majka i blagodat čestica svetitelja osveštavaju deluje na vid i na telesne bolesti ljudi, pa ima mnogo njih koji tu toče vodu na lepo ozidanoj česmi sa mozaikom Presvete Bogorodice.

Sama Crkva Rođenja Bogorodice je lepa i dostojanstvena, iznutra ima lep ikonostas koji je svojevremeno bio u Vojno-medicinskoj bolnici, i svodovi su lepo oslikani u vizantijskom stilu. Freske su novijeg datuma, iz 90-ih godina prošlog veka. Međutim, ono što je veoma dopadljivo u samoj crkvi je njena akustičnost i mir. 

Manastir Rajinovac na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading