SPOMENIK KULTURE OD VELIKOG ZNAČAJA U unutrašnjosti skulptoralno su ukrašeni samo oltari (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:30

Turizam 0

Ova crkva je posvećena Svetom Mihailu, podignuta je 1862. godine i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

SPOMENIK KULTURE OD VELIKOG ZNAČAJA U unutrašnjosti skulptoralno su ukrašeni samo oltari (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Rimokatolička crkva u Novom Slankamenu

Rimokatolička crkva u Novom Slankamenu, posvećena Svetom Mihailu, podignuta je 1862. godine i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

vikipedija/Rimokatolička crkva u Novom Slankamenu
 

Rimokatolička crkva je sagrađena kao jednobrodna građevina sa apsidom na zapadnoj, zvonikom na istočnoj i sakristijom na južnoj strani budući da orijentacija katoličkih crkava nije usmerena u pravcu istok-zapad. Fasade su jednostavno raščlanjene soklom, pilastrima i profilisanim krovnim vencem. Nad ulaznim portalom istočne fasade nalazi se prozor nadvišen trougaonim timpanonskim poljem, dok se zvonik završava tipičnom kulicom piramidalnog oblika.

U unutrašnjosti crkve skulptoralno su ukrašeni samo oltari: centralni i dva bočna, uglavnom dekorativnim floralnim motivima. Na glavnom oltaru je slika Sv. Mihailo ubija satanu, rad Novosađanina Nitzkelety Imre-a iz 1868. godine. Na levom i desnom bočnom oltaru su dve slike nepoznatog autora iz druge polovine 19. veka. Zidne slike, mahom na svodovima oltara i naosa, naslikao je zagrebački majstor Marko Antonini 1899. godine.

Rimokatolička crkva u Novom Slankamenu na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading