FENOMEN KOJI ŽIV ČOVEK U SRBIJI NE PAMTI Viđen je samo u SRP Gornje Podunavlje nadomak Bezdana, kod vikend naselja Daraži Fok (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Crvena bara u Daražifoku dovela je mnoge radoznale ljude, pa je ovo mirno vikend-naselje bez struje postalo vrlo posećeno mesto.

FENOMEN KOJI ŽIV ČOVEK U SRBIJI NE PAMTI Viđen je samo u SRP Gornje Podunavlje nadomak Bezdana, kod vikend naselja Daraži Fok (VIDEO)
Printscreen/Instagram/twinklebell_90

Jedna bara pored Dunava, u vikend naselju Daražifok, kraj Bezdana, postala je prava atrakcija, a razlog je crvena boja kojom je bara obojena već duže vreme. Tako nešto ne pamte ni najstariji vikendaši u tom vikend-naselju.

Crvena bara prirodna je pojava. Nastaje od plivajuće paprati koja živi u simbiozi sa algom i menja boju od zelene do tamno crvene u zavisnosti od količine svetlosti.

Kada je lepo vreme i visoka temperatura dolazi do brzog razmnožavanja i prekrivanja cele vodene površine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @geografski_front

 

 

Vikend naselje Daraži Fok nalazi se u blizini Sombora, na obali Dunava i samoj granici sa Hrvatskom. Voda koju vidite na fotografijama i snimcima je bara u ovom naselju bez struje, nastala izlivanjem Dunava. Razlog zašto je ,,pocrvenela” je simbioza paprati koje po njoj plivaju i algi. U zavisnosti od količine svetlosti boja se menja od zelene do crvene, a na osnovu ovoga što sada vidite možete pretpostaviti da je u ovim krajevima tokom marta bilo sunčano. Iako je u pitanju paprat, izgleda kao da je baru prekrilo hiljade crvenkasto rozikastih cvetova. Niko ne zna koliko će se ova boja zadržati, jer niko od ljudi koji ovde žive ili su redovni posetioci vikend naselja ne pamti nešto slično.

Da biste došli do ovog mesta možete samo ukucati ,,Vikend naselje Daraži Fok” u navigaciju. Kada uđete u naselje, potražite drveni mostić i kada ga pređete i budete hodali pedesetak metara kroz šumicu levo ugledaćete je. Iako kod same bare nema ništa posebno da se radi osim da se divite njenoj lepoti, par minuta hoda dalje se nalazi Dunav pa možete prošetati njegovom obalom, a istovremeno i obići Sombor.


Možda će vas na prvi pogled bara podsetiti na jezero u Pačiru, ali radi se u potpunosti drugačijem fenomenu jer je u Pačiru voda obojena, dok ovde samo tako izgleda dok se ne približite i vidite o čemu se radi.

 

 

Izvor: srbijaukoferu, geografskifront

Komentari(0)

Loading