TIRKIZNO PLAVI BISER SRPSKE PLANINE Smešteno u oknu nekadašnjeg rudnika, ovo mesto predstavlja pravi mali raj (VIDEO) (FOTO)

J. K.

17:30

Turizam 0

Zapadna Srbija prepuna je fantastičnih prirodnih predela i kad mislite da ste baš sve videli, ona vas uvek iznenadi.

TIRKIZNO PLAVI BISER SRPSKE PLANINE Smešteno u oknu nekadašnjeg rudnika, ovo mesto predstavlja pravi mali raj (VIDEO) (FOTO)
selo.rs

 

Tavničko jezero je nastalo u oknu bivšeg rudnika i mesto je nesvakidašnjih doživljaja i izvorište fantazija. Voda u jezeru je čista i tirkizno plava. U letnjim mesecima je idealna za kupanje.

Pre tridesetak godina, rudari u Draglici su vredno radili svoj posao - tražili rudu magnezita. Nisu ni slutili da će se baš tu, na dnu njihove jame, formirati jedno od najzanimljivijih jezera u Srbiji - Tavničko jezero.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ako ste istinski zaljubljenik u prirodu, neće vam biti teško da skrenete na makadamski put, 200 metara iznad magistrale, od Tavnika ka Zlatiboru i otkrijete njegove lepote. Do vode se može sići samo na nekoliko mesta, jer su padine skoro pa vertikalne. 

Jezero je dugačko 70, a široko oko 40 metara i puni se iz dva jaka izvora. Najveća dubina, izmerena na sredini jezera, iznosi 8 metara. Zahvaljujući prirodnom okruženju, ovde nema vetra i talasa pa je preko leta voda toplija nego na jezerima u kanjonu Uvca. 

Meštani su se potrudili da jezero bude i poribljeno, pa su neki primerci riba doneti čak sa drugog kraja zemlje - iz Banata. Ipak, ovo nije zona za ribolov, jer je broj riba u jezeru jako mali.

Tavničko jezero na mapi:

 

(Izvor: zlatarinfo.rs)

Komentari(0)

Loading