IZVOR SVETE VODE KOJA ISCELJUJE Neverovatna priča krije se iza imena ovog manastira, nadaleko čuven po ovoj ikoni!

J. K.

17:12

Turizam 0

Manastir Rajinovac sa crkvom „Rođenja Presvete Bogorodice“ nalazi se na 30km od Beograda, u naselju Begaljica opštine Grocka. Prvo pisano pominjanje manastira Sv. Rajko datira još iz 16. veka.

IZVOR SVETE VODE KOJA ISCELJUJE Neverovatna priča krije se iza imena ovog manastira, nadaleko čuven po ovoj ikoni!
Printscreen

 

Manastir Rajinovac sa crkvom „Rođenja Presvete Bogorodice“ nalazi se na 30 km od Beograda, u naselju Begaljica opštine Grocka. Prvo pisano pominjanje manastira Sv. Rajko datira još iz 16. veka.

Legenda kaže da je nekad davno, kod nekog bogataša u Begaljici služio momak po imenu Raja. Kad je odslužio svoje, Raja je krenuo svojoj kući, ali su ga kod izvora ubili i opljačkali gazdini sinovi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Da bi okajao grehe svoje dece, za istu sumu dukata koju je isplatio Raji gazda je podigao malu drvenu crkvu nedaleko od izvora gde je ubijen. U narodu se govorilo da je crkvu podigao Rajin novac, te se ona otud i danas zove Rajinovac.

Izvor kraj kojeg je Raja ubijen postoji i danas – veruje se da mu je voda sveta i da ima isceliteljske moći.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikola Knez (@nikola.knez86)

 

Prvobitna crkva brvnara je u 18. veku obnovljena od čvrstog materijala, a temeljnu obnovu manastira 1793. godine izvršio je begaljički knez Stefan Andrejević Palalija. Kneza su pogubile dahije 1804. godine i sahranjen je u manastiru, u kome su jedno vreme počivale i mošti srpskog kralja Stevana Prvovenčanog.

Današnja crkva samo delom ima prvobitni izgled. Manastir Rajinovac kod Grocke je nadaleko čuven i po ikoni Presvete Bogorodice Rajinovačke koja, kako se veruje, pomaže mnogima koji ne mogu da imaju potomstvo.

Manastir je aktivan i u njemu žive monahinje. U narodu se poštuje i izvor Svete Petke u Kamendolu za koju takođe postoji verovanje da ima lekovita svojstva. Na opštini Grocka postoji više od deset crkava, od kojih su najstarije Crkva Sv. Trojice u Grockoj, izgrađena u klasicističkom duhu, i hramovi u Boleču i Kaluđerici.

Manastir Rajinovac na mapi: 

 

 

 

Komentari(0)

Loading