"NOVI ZLATIBOR" Deli ga samo nekoliko kilometara od Beograda (VIDEO)

Lepote Srbije

15:30

Turizam 0

Za grad Užice vezuju se mnogobrojni simboli, ali ipak najznačajniji je Stari grad, utvrđenje staro vekovima, koje ponosno stoji i priča priču jednog prošlog vremena

"NOVI ZLATIBOR" Deli ga samo nekoliko kilometara od Beograda (VIDEO)
Printscreen

Hiljade ljudi svakodnevno prolaze kraj Užica prema Zlatiboru i većina s magistralnog puta obavezno primeti i tvrđavu, užički Stari grad.

Nakon decenija nemara i zanemarivanja, zasijao je nakon rekonstrukcije, a planirano je da se obnavljanje tvrđave nastavi i narednih godina. U gornjem gradu je, po planovima iz austrijskih arhiva, obnovljena citadela, cisterna za vodu, kazamati za oružje i posebno kula iz koje pogled puca na sve strane.

Grad Nikole Altomanovića, mladog i hrabrog vojskovođe i velikaša iz roda Vojinovića, a potom tursko i austrijsko vojno utvrđenje, smešten je na steni, nad rekom i zaista izgleda impozantno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nemanja Obradović, kustos Narodnog muzeja Užice, navodi da je utvrđenje nastalo u 14. veku i nije poznato kako je tačno izgledalo na samom početku i koja je bila njegova funkcija. Nastalo je iznad važnog trgovačkog puta koji je spajao centralne i zapadne oblasti Balkanskog poluostrva, tako da je njegova uloga svakako bila da nadgleda i kontroliše. Polovinom 14. veka, ovo utvrđenje se našlo u posedu oblastne porodice Vojnović, da bi 60-ih godina tog veka kontrolu nad gradom preuzeo Nikola Altomanović koji je upravo u ovom gradu 1373. godine zarobljen i oslepljen od strane Bana Tvrdka i Kneza Lazara.

Kako Obradović dalje objašnjava, praktično od tada, grad je u posedu Kneza Lazara i ono što se dalje dešava sa Starim gradom ostaje nepoznato, odnosno ne zna se kakva je tačno njegova uloga bila u periodu srpske despotovine, ali dolaskom Turaka, verovatno je pao pod njihovu vlast 1463. godine.

Izvor: espreso

 

Komentari(0)

Loading