KNEŽEVA BANJA Voda sa lekovitih izvora kojom se lečio Dositej Obradović

M. M.

19:00

Turizam 0

Bukovička banja nalazi se u samom gradu Aranđelovcu koji je 76km udaljen od Beograda. Banja je locirana u samom podnožju planine Bukulja.

KNEŽEVA BANJA Voda sa lekovitih izvora kojom se lečio Dositej Obradović
Printscreen

Banja je poznata po lekovitoj mineralnoj vodi koje Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac koristi zajedno sa glinom za lečenje oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog sistema i povreda lokomotornog sistema.

O blagotvornosti kisele vode govori podatak da je još 1811. godine svoje zdravlje njome krepio Dositej Obradović. Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je dopremana u butelama i korišćena na dvoru.

Početkom XX veka počinje i ručno flaširanje kisele vode u fabrici "Knjaz Miloš", da bi se kroz decenije punjenja ova voda okitila najvišim međunarodnim odličjima za kvalitet.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bukovička banja ima velelepni park koji se prostire na površini od 21,5 ha. Pored prekrasnih cvetnih aleja i brojnih vrsta retkog drveća, u parku se nalazi stalna postavka mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora. Skulpture su nastale u tridesetogodišnjem postojanju međunarodne smotre umetnosti "Mermer i zvuci". 

 

Komentari(0)

Loading