NAJVEĆA RAVNIČARSKA TVRĐAVA U EVROPI Simbol Bača na UNESKO-voj listi (VIDEO)

17:35

Turizam 0

Još jedno kulturno dobro sa teritorije Srbije okarakterisano je kao lokalitet od velikog značaja

NAJVEĆA RAVNIČARSKA TVRĐAVA U EVROPI Simbol Bača na UNESKO-voj listi (VIDEO)
Printscreen

Vlada Srbije donela je zaključak da se prihvata Dokument dosije "Nominacioni predeo Bača" za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa.

Ovaj upis je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, posebno imajući u vidu da prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra - kulturni predeo, kao i da naša zemlja nije realizovala samostalnu nominaciju od 2007. godine.

Kulturni predeo Bača deo je južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava.

Na ovom terasastom terenu sa obiljem vegetacije, voda i prirodnog tla, prati se kontinuitet naseljavanja iz koga je proistekao i izraziti kulturni diverzitet, o kome svedoči bogatstvo očuvanog materijalnog i nematerijalnog nasleđa. Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina.

NAJVEĆA RAVNIČARSKA TVRĐAVA U EVROPI Simbol Bača na UNESKO-voj listi (VIDEO) Printscreen
 

 

U našoj eri ovaj predeo je bio i važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale.

Srbija je veoma posvećena zaštiti kulturnog nasleđa i upis svakog lokaliteta na Uneskovu listu za našu zemlju predstavlja posebnu čast i priznanje.

Kada nominacioni proces bude uspešno završen "Kulturni predeo Bača" će biti prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

BONUS VIDEO:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading